Никълъс Кейдж има главна роля в The Runner, а Марк Уолбърг, Джон Малкович и още звезди играят в премиерния "Море в пламъци", който разказва за аварията на нефтената платформа Deepwater Horizon през очите на работещите там (видео)

Разливът в Бургас от тръбопровод на "Лукойл Нефтохим" миналата година, който застраши защитената територия на езерото Вая, отново напомни за най-големите подобни аварии, довели до ужасяващи екокатастрофи.

Един от най-пресните спомени е инцидентът, предизвикан от сондата на "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив, на 65 км от бреговете на щата Луизиана.

Късно вечерта на 20 април 2010 г. в съоръжението, собственост на швейцарската компания "Трансоушън",  прониква газ метан и на борда избухва пожар.

Загиват 11 души от 126-членния персонал, а от нефтения кладенец на дълбочина 1500 м под водата започва да изтича петрол...

Всички помним как ситуацията бе овладяна едва три-четири месеца по-късно, а през това време разливът със скорост над 50 хил. барела на ден съсипа екосистемите и бизнеса по Югоизточното крайбрежие на САЩ.

Днес за него се говори като за най-голямото американско бедствие, причинено от човешка ръка.

IMAX плакатите за "Deepwater Horizon: Море в пламъци"

На героизма, проявен от работниците, които са на "Дийпуотър хърайзън" по време на аварията, е посветен най-новият филм с Марк Уолбърг.

Той е в ролята на главния техник Майк Уилямс, а му партнират ветераните Кърт Ръсел и Джон Малкович плюс по-младите звезди Джина Родригес (сериала "Непорочната Джейн") и Дилън О'Брайън (сериала "Тийн вълк", "Лабиринтът: Невъзможно бягство").

"Deepwater Horizon: Море в пламъци", по кината у нас и на IMAX от този петък, 30 септември, е дело на режисьора Питър Бърг.

Двамата с Уолбърг са работили заедно и в "Последният оцелял", а сега снимат още един филм по действителен случай - Patriot's Day, за атентата по време на бостънския маратон.

За основа на сценария в премиерното им заглавие служи статията от "Ню Йорк таймс" Deepwater Horizon’s Final Hours (Последните часове на "Дийпуотър хърайзън").

Участва и Кейт Хъдсън като съпругата на главния герой, а истинският Майк Уилямс е консултант на продукцията.

"Море в пламъци" е и първата кинороля на Дилън О'Брайън след двата филма по бестселърите на Джеймс Дашнър "Лабиринтът". Заради тежката контузия, която претърпя през март, докато снимаше третата част The Death Cure ("Последният кандидат"), работата по екранизацията беше временно преустановена, а премиерата - отложена за 2018 г.

Все пак 25-годишният актьор се възстановява, а следващият му проект е екранизация по бестселъра на Винс Флин "Всичко е лично" (American Assassin).

Дилън О'Брайън (вляво) и Марк Уолбърг в кадър от "Deepwater Horizon: Море в пламъци"

Междувременно още миналото лято, във връзка с 5-годишнината от събитията, излезе друга филм по темата - с Никълъс Кейдж в главната роля. Персонажът му в The Runner е политик от Ню Орлиънс, чийто живот и кариера са помрачени от скандали, измама и корупция...

Зад този сюжет също стоят действителни събития, разиграли се скоро след петролния разлив в Мексиканския залив - сексскандала с конгресмена Антъни Уайнър, който е обвинен в разпращане на есемеси със сексуален подтекст и подава оставка през юни 2011 г.

Политическият трилър беше дебют за Остин Старк като режисьор и сценарист, но събра предимно негативни отзиви.

Главният му герой Колин Прайс бе определен като идеалист и грешник едновременно, а Южна Луизиана - като метафора за живота, който той трябва да си изгради наново, от нулата.