Честит празник на всички просветители!

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. На него почитаме труда на светите братя Кирил и Методий, създали глаголицата, която впоследствие става основа на кирилицата, която използваме и до днес.

Двамата братя успява да създадат с помощта на учениците си един разбираем език, на който да бъдат преведени всички свещени книги, като по този начин полагат основите на съответните национални езици.

Старобългарската писменост става фундамент за формирането на националните славянски литератури и цялата православна книжнина. Затова светите братя Кирил и Методий са наречени съвсем справедливо не само славянски апостоли, но и културни творци.

В момента над 200 млн. души по света използват кирилицата като основна азбука. Освен българите, с нея си служат сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, македонците, жителите на бившите съветски републики, а също и монголците.

През 2015 г. в монголската столица Улан Батор, в присъствието на президента Росен Плевнелиев и множество български журналисти и официални лица, тържествено бе открит паметник на кирилицата.

От 1 януари 2007 г., с встъпването на България в Европейския съюз, заедно с латинската и гръцката, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността. През 2013 г. тя се появи и на общата валута - еврото.

Празникът има дългогодишна история и традиции. Делото на светите братя се отбелязва още от далечния XII век. През Възраждането се организират чествания в най-големите български градове. От началото на XX век, след въвеждането на Григорианския календар, празникът се отбелязва на 24 май по официалния календар, докато по църковния датата остава 11 май. От 1990 г. 24 май е провъзгласен за официален празник в България.

През 1892 г. писателят и общественик Стоян Михайловски написва стиховете на "Върви, народе възродени" - химна на Св. Св. Кирил и Методий, а девет години композиторът Панайот Пипков създава музиката към него. Химнът и до днес съпровожда празненствата на българите по цял свят.

Традиционно Денят на славянската писменост се отбелязва с тържества в цялата страна. На светите братя са кръстени множество български културни и образователни институции. На 24 май професионален празник имат ангажираните в областта на науката, образованието и културата.

Източник: Bulevard.bg