Страната е единствената неславянска държава, чиято писменост е кирилицата

Почти 5-метров паметник в чест на кирилицата се открива в Монголия, по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Улан Батор.

Неин автор е скулпторът Спас Киричев. Българската държава обаче няма никакво участие в проекта - той е дело на частни спонсори и най-вече на Ордена на рицарите тамплиери.

Кирилицата в Монголия

Официалната азбука в Монголия е кирилицата, като това е единствената неславянска страна, която използва тази писменост.

В края на XIX век има няколко проекта за монголска писменост, базирана на латиницата или кирилицата. През 1940 г., в резултат на силното съветско влияние, Монголия преминава за официално писмо в страната кирилицата, която и до днес е основната писмена система в държавата. Благодарение на азбуката през 1980 г. в страната вече има 100% грамотност на населението.

Паметникът се открива знаково в годината, в която отбелязваме 65 години от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия.

Президентът Плевнелиев в Монголия

По време на визитата си в Монголия Росен Плевнелиев има насрочени срещи на четири очи със своя монголски колега, с министър-председателя и председателя на Великия държавен Хурал на Монголия, като се очаква да бъдат подписани и няколко двустранни споразумения.

Визитата на президента започна с традиционен специалитет от краве мляко и българско хоро. Плевнелиев се срещна със стотина местни успели певци, агрономи, лекари, компютърни специалисти и дори депутати и министри, които са получили образованието си в България и пазят скъп спомен за нашата страна в сърцата си.

Емоционалната среща започна с обща песен, която всички изпяха на президента, станали на крака. Kулминацията беше изпълнението на "Една българска роза", както и българско хоро, в което се включи и държавният глава.

Източник: Нова телевизия