... или поне не колкото родителите си, установява проучване, обхванало две поколения

Младите хора на новото хилядолетие се интересуват по-малко от секс в сравнение с родителите си и имат по-малък брой интимни партньори, показва проучване, обхванало над 33 хил. души, за което съобщава сп. "Тайм".

Друго изследване установи нещо още по-шокиращо - близо половината от хората на 20 и няколко години изобщо не са правили секс през последната година.

Резултатите от анкетата са поместени в Archives of Sexual Behavior и измерват общия брой на сексуални партньори за всяка възрастова група, като прогнозира и броя на връзките, които днешните млади ще са имали, докато достигнат средна възраст - осем. За сравнение, представителите на т.нар. "поколение на бейби бума", от което са и техните родители,

са имали средно по 10-11 партньори

Получените данни за 1972-2012 г. показват, че в началото на изследвания период едва 28% са одобрявали идеята за предбрачен секс. Процентът постепенно нараства, за да достигне в наши дни до 58%.

Другото проучване, осъществено от сайта за запознанства "Мач", показва, че редовен полов живот (секс между два и пет пъти седмично) водят под 7% от хората между 20 и 30 години.

Освен че 49% от тях изобщо не са правили секс през изминалата година, един от всеки трима в тази възраст изобщо не са имали сексуално преживяване. Може би смятате, че те се интересуват само с кого да преспят, но

истината е, че са съсредоточени върху кариерата си,

обяснява д-р Хелън Фишър, биологичен антрополог в университета "Рутгърс" и главен научен консултант на "Мач".

Според нея когато навършат 20, младите вече работят доста, като вероятно възприемат връзките и обвързването много по-сериозно.

Това включва и избягване на рисковете от заразяване с болести, предавани по полов път, тъй като това поколение е израснало под знака на световната борба със СПИН, коментира друг експерт.

Наблюденията на проф. Джефри Арнет от университета "Кларк" показват още, че поведението на предишното поколение не е модел за подражание, тъй като младите не само имат по-малко сексуални партньори в сравнение с родителите си, но също така

пият и пушат по-малко,

престъпността е намаляла наполовина, отколкото преди 20 години, а бременността при тийнейджърките вече е по-рядко явление.

"Вероятно децата са видели какви са последствията, ако не спазваш правилата - висок процент разводи, наркомания, родилки, незавършили училище, и т.н. - и затова мнозина са възпитали у себе си по-консервативни възгледи относно своето собствено поведение", отбелязва ученият.

Източник: сп. Тайм