Журналистът от БНТ си отиде на 56 след тежък инсулт и последваща белодробна инфекция

Журналистът от БНТ Димитър Цонев почина та 56-годишна възраст след прекаран тежък инсулт и последваща белодробна инфекция, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА).

В началото на седмицата шефът на ВМА ген. Николай Петров съобщи, че състоянието на водещия остава много тежко.

"Поддържаме органите му чрез апарати. Той получи и тежко белодробно усложнение. Засегната тежко е и централната нервна система", заяви той и добави:

"Към момента тежките белодробни усложнения изземват инициативата, но нещата като цяло са под контрол. Органите му и дишането се поддържат изкуствено. Борим се за живота му..."

Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница, след като получи масивен инсулт. Семейството се прибирало от почивка във Варна.

Водещият на "Още от деня" шофирал и се оплакал от главоболие и болки във врата. Именно тогава съпругата му помислила, че може би е нещо съдово.

После бил приет в реанимацията на Военна болница, където му бе направена мозъчносъдова операция и в продължение на десет дни лекарите се бориха с последиците от получения хеморагичен инсулт.

Знакова фигура в историята на БНТ, синът на актьора Коста Цонев и говорителката Анахид Тачева е работил в държавната телевизия като репортер, редактор, водещ на новинарската емисия "По света и у нас", заместник-директор на Канал 1. Автор е на 17 документални филма, а освен публицистичното "Още от деня", което се излъчваше всеки делник от 18,30, е водил "Неделя х 3", "Формула 5", а за кратко - и "Лице в лице" по Би Ти Ви в тандем с Цветанка Ризова.

Беше изключителен професионалист - част от едно поколение, което създаваше  основите на модерната журналистика в България, непосредствено след демократичните промени през 1989 г., коментират след кончината му от БНТ и допълват:

"Юрист по образование, журналист по призвание, когото зрителите харесваха и на когото вярваха, той съобщаваше години наред знаковите събития от нашия живот и се вписваше в духа на времето с бърза реакция и ярко присъствие на екрана."

След централните тази вечер БНТ1 излъчва едно от последните интервюта с него, дадено по повод 55-годишнината на "По света и у нас", а утре вечер от 21 ч. в "Живот в кадър" - събрани откъси от най-значимите му професионални изяви.    

Във фоайето на "Сан Стефано" 29 е поставена съболезнователна книга в памет на Димитър Цонев. Поклонението пред тленните му останки е тази събота, 27 август, от 15,30 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици".

Източник: ВМА, БНТ