Водещият на "Още от деня" по БНТ постъпи през почивните дни в болница с тежък хеморагичен инсулт

Димитър Цонев е в тежко състояние, предстоят му много и терапевтични, и оперативни процедури, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). Водещият на делничното публицистично предаване по БНТ1 "Още от деня", който е син на актьора Коста Цонев, беше приет в болница през почивните дни, след като получи масивен инсулт.

Семейството се прибирало от почивка в Евксиноград, където били заедно с дъщеря им Деси и внучето. Цонев шофирал около 300 км по магистралата от Варна към София. Когато спрели за почивка, се оплакал, че му е лошо и го боли главата.

Помислих, че е хипогликемия и му дадох малко захар, разказа съпругата му. Когато тръгнали пак за София, зад волана вече била тя, а той полегнал на задната седалка. През цялото време обаче се оплаквал от силно главоболие и болки във врата.

Когато стигнали вкъщи, му станало още по-зле, изпотил се и тогава се обадили в болницата. Веднага го приели в реанимацията на ВМА.

Образните изследвания показали, че той е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка е вследствие на аневризми, информира "24 часа".

Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив.

Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт. Аневризми се образуват и в аортата. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно.

При Цонев се обмисля мозъчна интервенция, но той първо трябва да бъде стабилизиран, допълва вестникът. Периодично се провеждат образни изследвания и консулти с неврохирурзи.

Източник: в. "24 часа"