Премиерът поиска освобождаването им заради договор с превозвач, хванат в трафик на нелегални мигранти. За нов директор е издигнат Светлан Кичиков

Директорът на Гранична полиция и негов заместник подадоха оставки пред вътрешния министър Румяна Бъчварова, след като за освобождаването им настоя лично премиерът Бойко Борисов.

Причината - сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани във вътрешността на страната, въпреки че срещу собственика на фирмата има повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата ни.

"Освен срам - друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството на Гранична полиция да си подава оставката и да напускат постовете си, защото при тези усилия, които полагаме - и армия, и гранична полиция, и редовия състав, и моряците, които служат на корабите в морето, нашата лична ангажираност ежедневна, усилията, които полагаме всички... И изведнъж заради едно недоглеждане или някой, който си е правил далавера - не мога да кажа какво е, защото Бъчварова проверява в момента, но трябва веднага да се понесе отговорност", коментира премиерът и допълни:

"Отговорност за такъв скандал носи директорът, заместник-директорът, всички, което са поставени от нас там, за да бдят да не се случи такова нещо. След като не са предотвратили, след като не са взели мерки, когато е трябвало, не са за тия постове. Надявам се в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на това място - ако не, ще ги поставя аз."

За нов директор на "Гранична полиция" е издигнат Светлан Кичиков, роден през 1967 г. в Бургас и завършил е Военноморското училище във Варна със специалност "Корабоводене за военноморския флот".

Професионалният му стаж в МВР започва през 1992 г. като командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба в Бургас.

През март 2015 г. става началник на базата за Гранични полицейски кораби в Созопол. Като командир на кораба "Обзор" в началото на 2016 г. участва успешно в операция на агенция "Фронтекс" по гръцко-турската морска граница.

Преди това Бъчварова прие оставките на досегашния директор главен комисар Антонио Ангелов и заместника му, старши комисар Йотко Андреев, който е ръководил процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и е сключил договора за наемане на автобуса.

Срещу 34-годишния Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти, разкри по-рано Нова телевизия в репортаж на Цеца Алексова. Бизнесменът бил хванат от полицията край Царево, след като натоварил 66 нелегални бежанци от Афганистан и Ирак - и опитал да ги превози към вътрешността на страната.

Беше установено, че същият има сключен договор с Гранична полиция през 2015 г., което ни наведе на мисълта, че се касае за личност с повишена обществена опасност, тъй като знае как да избегне полицейски контрол по пътищата, обясни пред Нова тв прокурорът от Районната прокуратура в Царево Кънчо Крумов.

Случаят се оказва още по-парадоксален, защото месец след като му е повдигнато обвинение държавата, в лицето на Гранична полиция, сключва с неговата "Еделвайс 0707" договор за почти 200 хил. лева за превоз на нелегални бежанци.

Междувременно фирмата вече била прехвърлена на баща му Тошко, с когото е подписан договорът.

Ако бъде признат за виновен, Григоров може получи до шест години затвор и до 20 хил. лева глоба, пояснява Нова телевизия. Известен факт е, че за да бъде изведено лице от граничната зона до вътрешността на страната, възнаграждението на трафиканта се движи от порядъка на 400 евро за човек”, добавя Кънчо Крумов, прокурор от Районната прокуратура в Царево

Източник: БНР, Нова телевизия