Една от иконите на британската попмузика и мода си отиде преди да навърши 70, но ни остави богато наследство, малка част от което си припомняме във факти и клипове

1. Роден в Южен Лондон под името Дейвид Робърт Джоунс, той решава да се прекръсти заради приликата на името си с Дейви Джоунс от "Мънкис". Взима артистичния си псевдоним от двуострия нож bowie knife, изработен през XIX в. за американеца Джим Боуи. Произнася се с "о", не "Бауи".

2. Space Oddity е първият му хит, който влиза в челната петица на британската класация за сингли през юли 1969 г. Американският астронавт Крис Хатфийлд записва свой кавър на борда на Международната космическа станция, който е и първият музикален клип, заснет в околоземна орбита.

3. Той е автор на оригиналната The Man Who Sold the World, която "Нирвана" изпълняват на своя прочут акустичен концерт за поредицата MTV Unplugged в края на 1993-та. Песента е от едноименния му албум, който е издаден през 1970 г. и се смята за рождената дата на глемрока.

4. Новината за кончината му коментира дори британският премиер Дейвид Камерън: "Дейвид Боуи беше човек, с когото хората на моята възраст, а и малко по-старите от мен, са пораснали. Той осигури саундтрака на живота ни - от първия път, когато чух Space Oddity, до гордостта, която изпитах, когато британските олимпийци дефилираха в Лондон на един от шедьоврите му - "Heroes". Той беше и майстор на преоткриването, нямаше грешен ход в това отношение и ни остави творчество, което ще се слуша и след 100 години. Такъв човек напълно заслужава определението "гений"..., написа министър-председателят във "Фейсбук".

Видео: All The Young Dudes

Въпреки огромния си принос към британската култура Боуи обаче не беше "сър", защото сам отказал предложената му титла.

5. Синът му от първия брак Дънкан Джоунс е кинорежисьор, който работи по екранизацията на популярната игра Warcraft. Късно вечерта в неделя той потвърди в "Туитър", че баща му е починал, като пусна своя детска снимка с думите: "Много съжалявам и ми е мъчно да потвърдя, че е истина. Известно време ще съм офлайн. С обич."

Дъщеря му Александрия, наричана галено Лекси, е на 15. Майка й е втората съпруга на Боуи и негова вдовица - топмоделът от сомалийски произход Иман. Двамата се женят през 1992-ра, а според в. "24 часа" на церемонията във Флоренция звучи българската народна песен "Калиманку Денку" в изпълнение на Янка Рупкина.

6. В интервю пред сп. "Плейбой" през 1976 г. Боуи разкрива, че е бисексуален. Според първата му жена Анджи, която неговата смърт завари като съквартирантка в британския "Биг брадър", той е имал връзка с Мик Джагър. Истина или не, с фронтмена на "Ролинг стоунс" си остават близки и през 80-те записват своя версия на "Мотаун" хита от 60-те Dancing in the Street за благотворителната инициатива "Лайв Ейд".

През 1983-та в сп. "Ролинг стоун" Дейвид признава, че разкриването като бисексуален е "най-голямата му грешка" и винаги е бил "таен хетеросексуалист".

7. Една от емблематичните му песни - "Heroes" - е и най-често записваната от други изпълнители негова композиция (след Rebel Rebel). Кавърът на "Уолфлауърс", с фронтмен сина на Боб Дилън - Джейкъб, например влиза в саундтрака на филма от 1998 г. "Годзила".

Съавтор на парчето е Брайън Ино. То дава заглавието на 12-ия албум в дискографията на Боуи, който излиза през 1977 г. като втора част от неговата "Берлинска трилогия". По това време Дейвид съжителства с Иги Поп в Западен Берлин и записва в студио, разположено в някогашна зала на Гестапо, в непосредствена близост до Стената.

8. В анкета на "Скай нюз" коя негова песен е любима на нацията най-много гласове получава Life on Mars от албума Hunky Dory (1971). На пианото в записа свири Рик Уейкман от "Йес", а навремето Би Би Си я определя като "кръстоска между мюзикъл на Бродуей и картина от Салвадор Дали".

9. Ролите му в киното включват фентъзи филма на Джим Хенсън и Джордж Лукас "Лабиринт" с младата Дженифър Конъли, където играе Краля на гоблините, мюзикъла "Абсолютно начинаещи" (в програмата на столичното филмотечно кино "Одеон" In memoriam), където участва и Шаде, култовата коледна анимация The Snowman (Снежният човек), любовен триъгълник с Катрин Деньов и Сюзан Сарандън в еротичния хорър на Тони Скот "Гладът".

В биографичния "Баския" (Basquiat, 1996) се превъплъщава в Анди Уорхол, а последната му актьорска изява е в "Престижът" (2006) като друга действителна личност, Никола Тесла.

Култов остава дебютът му - като извънземен в научната фантастика "Човекът, който падна на Земята" (The Man Who Fell to Earth, 1976).

10. Let's Dance от едноименния му албум (1983) е сред най-продаваните сингли в кариерата му. Китарната партия в парчето се изпълнява от Стиви Рей Вон, а музикален продуцент на целия албум е друг китарист - диско легендата Найл Роджърс от "Шик". Видеоклипът е заснет в Австралия с послание срещу расизма и потисничеството.

11. Under Pressure, която записва с "Куин" в началото на 80-те, е дует с Фреди Мъркюри. Боуи и групата я съчиняват заедно по време на студиен джемсешън в Монтрьо, Швейцария. Клипът обаче е направен без участието на музикантите - режисьорът Дейвид Молет сглобява архивни кадри, сред които сцени от кинокласики като "Броненосецът Потьомкин", "Д-р Джекил и г-н Хайд" и "Носферату".

12. Верен на своя хамелеонски имидж и склонността си да експериментира, през 1997 г. той се пробва дори в електронната музика. Сингълът Little Wonder от албума Earthling е причисляван от някои към индъстриъл рока, а според други принадлежи към дръм-енд-бейс стила. Видеото, режисирано от Флория Сигизмунди, е номинирано за наградата "Брит" в конкуренция с още 10 клипа.

13. В книгата "1001 музикални албума, които непременно трябва да чуете", Боуи присъства със седем заглавия: Hunky Dory (1971), The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975), Station to Station (1976), Low и "Heroes" (1977). Добавете в списъка за слушане и най-новия - Blackstar (2016), който излезе на 69-ия му рожден ден и се оказа прощален...

14. Starman, която анкетата на "Скай нюз" класира на второ място сред любимите на британската нация негови песни, е от албума The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (Възходът и падението на Зиги Стардъст и Паяците от Марс, 1972), където Дейвид приема самоличността на извънземен - един от множеството негови образи (алтер его), спечелили му репутация на артистичен хамелеон.

Песента присъства в саундтрака на актуалния филм с Мат Деймън "Марсианецът", отличен със "Златен глобус" за най-добра кинокомедия.

15. Първият му хит-сингъл в САЩ е Fame (Слава) в средата на 70-те. Съавтор му е Джон Ленън, който се включва и в записа като беквокал и китарист. Двамата се запознали на прием у актрисата Елизабет Тейлър и бившият "бийтъл", който е един от идолите на Боуи, му дава ценни съвети как да поеме сам контрола върху кариерата си, като елиминира фигурата на мениджъра.

Самият Дейвид по-късно коментира: "По онова време имах големи проблеми с мениджмънта и те намериха отражение в песента... По моему славата не носи преимущества - може най-много да ти осигурява място в ресторантите."

През 1990 г. той пуска и ремиксирана версия на песента, включена в саундтрака на филма "Хубава жена". Клипът е дело на режисьора Гюс ван Сант.