Носителят на три награди "Оскар" получи рицарската титла от принц Уилям

Даниел Дей-Луис се присъедини към актьорите, които добавят към името си титлата "сър".

Той бе посветен в рицарство от принц Уилям на церемония в Бъкингамския дворец в Лондон.

Фотогалерия: 10 суперготини ирландски актьори

57-годишната кинозвезда взе последния си "Оскар" за превъплъщението си като американски президент в "Линкълн" (2011) на Стивън Спилбърг.

Предишните му статуетки са също за главни роли: в "Ще се лее кръв" (2007) и "Моят ляв крак" / My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989), което го прави единственият актьор с подобно постижение - иначе по три награди имат още Уолтър Бренан и Джак Никълсън.

Роден е в Лондон през 1957 г. в семейството на поет и актриса, но е ирландец по бащина линия и от 1993-та има ирландско гражданство. По майчина линия е внук на филмовия продуцент Майкъл Болкън, ръководил британската киностудия "Ийлинг студиос".

Съпругата му Ребека Милър е дъщеря на драматурга Артър Милър. Двамата се запознават, докато Дей-Луис се снима в екранизацията по пиесата му "Лов на вещици".

Дебютът му е още на 14 в Sunday Bloody Sunday (1971) на Джон Шлезинджър. Сред по-известните заглавия във филмографията му са още мюзикълът "Девет", "Непоносимата лекота на битието" по едноименния роман от Милан Кундера, романтичният "Стая с изглед" на Джеймс Ейвъри и комедията My Beautiful Laundrette (1985), където влиза в гей роля под режисурата на Стивън Фриърс.

С Мартин Скорсезе снима "Бандите на Ню Йорк" и "Невинни години", с Джим Шеридан - ирландските драми "Боксьорът" и "В името на Отца", а Майкъл Ман го режисира в "Последният мохикан".