Освен по отношение на количествата храна, които трябва да поемаме, бабите понякога бъркат и по същество. Учените го доказват, но вие по-добре си мълчете пред баба

Казано е - човек, който успее да убеди баба си, че е сит, преди да е омел чинията, ще постигне много.
Освен по отношение на количествата храна, които трябва да поемаме, бабите понякога бъркат и по същество. Усвоили сме някои навици за хранене под тяхно въздействие, а се оказва, че трябва да ги подложим на ревизия. Ето ги най-популярните заблуди на бабите и майките по отношение на храната:

1. "Закуската си изяж сам, обяда -сподели с приятел, а вечерята дай на врага си".

Е, да, но проучвания през ХХ век показват, че не е необходимо закуската да бъде обилна и "плътна". Такъв трябва да бъде обядът. Оптималното съотношение на калоричността на храната е: закуска 30-35%, обяд 40-45%, вечеря - 25% от дневното меню.

2. Супи да се ядат ежедневно, защото в противен случай сте застрашени от стомашна язва.

Много спорно твърдение. Все още не е доказана връзка между едното и другото. С други думи: съмнително е това, че ако си хапвате супа всеки ден, ще се предпазите от образуването на язва.

3. Плодове и зеленчуци може да ядете колкото си пожелаете.

Действително плодовете и зеленчуците са полезни, но не във всякакви количества. Прекомерната им употреба би могла да доведе до неприятни моменти като подуване на корема, киселини, диария. Всичко това е следствие от нарушаване на храносмилателния процес.

Освен това, когато приемате сурови плодове и зеленчуци, добре е това да става преди основното хранене (на гладно), а не след него. В противен случай в стомаха започва процес на ферментация. Това означава отново нарушено храносмилане, подуване на корема и т.н.

4. Да се изключат мазнините от менюто.

Тук положението много се доближава до точка 3. Разбира се, мазнините са вредни в големи количества, но в малки те са необходими на организма. Нека си спомним за полиненаситените мастни киселини, съдържащи "мазнини", нужни на човека.

5. Не яжте сладко преди хранене, ще си изгубите апетита!

Но нима загубата на апетит понякога не е добре дошла, особено за онези, които се борят с излишните килограми? Разбира се, това не означава, че трябва да заместваме храната със сладки изделия, но има случаи, когато потискането на апетита преди основното ядене е решение и е желано.

6. Чай, кафе и сок след ядене?

Това е най-често срещаният вреден навик. Проблемът се състои в следното: попадайки в стомаха заедно с храната, тези течности затрудняват храносмилането, намалявайки концентрацията на стомашен сок. Освен това, те увеличават скоростта на придвижване на храната по храносмилателния тракт, което води до влошаване на усвояването й.

Източник: "Фрамар"