Щандът на клуб "Пакостници" на "София диша" се опитва да въведе децата в света на красивото

Замисляли ли сте се какво се случва със стъклените бутилки от различни сокове, лимонади и т.н.? Да, част от тях сигурно отиват за затваряне на зимнина на село. Поне преди години така беше. На всички му се намираше ново предназначение. До вчера шишето е съхранявало бира, днес ще са смлени домати или нектар от кайсии. 

Днес вече зимнината като цяло е по-малко, всички сме много по-градски, а шишетата...

Стари шишета срещат нов живот 

Kak edno staro shishe mozhe da poluchi nov zhivot

За полезното бъдеще на шишетата са решили да се погрижат от детски парти клуб "Пакостници", които за втора година участват в фестивала за градска култура "София диша". Техният проект за "творилници" се опитва да вдъхне нов живот на стари стъклени бутилки, като с помощта на децата ги изрисува и ги направи красиви сувенири. 

Основният акцент тук попада върху децата и това те да се докоснат до творческото начало, до идеята от нещо непотребно да създадат нещо красиво. 

Да отключиш твореца в детето

Napravi sam svoeto unikalno shishe

"Ще се радвам, ако мога да "отключа" въображението и креативността у децата. Да видят, че бутилката от изпития вече сок, вместо да се изхвърли като непотребна, може с малко труд и желание от тяхна страна да се превърне в предмет с ново предназначение. Предмет на който те ще вдъхнат нов живот и ще могат да използват повторно. Ще се радвам, ако успея да провокирам у тях желание да съхранят и претворят в нещо различно, не само тези бутилки, а и други предмети от тяхното ежедневие.", споделя инициатора на "творилницата" и собственик на клуб "Пакостници" Адриана Диканчева.

Адриана е на 24 години и от 2011 г. насам е собственик и управител се занимава с детския клуб, а преди това 2 години се е занимавала с преподаване на английски език на деца в детски градини. Работата с деца и желанието да ги накара да погледнат на света с творчески очи. Идеята за украса на бутилки пък я подтиква да се включи със своя сергия и на фестивала "София диша".

Adriana dikancheva chovekat zad pakostnitsi

"Решението ми не беше спонтанно, а добре обмислено и търсех начин да го реализирам. Харесвам фестивала и тъй като исках идеята ми да достигне до повече хора, видях възможност там да я осъществя", споделя Адриана.

Възрастните също искат да рисуват

Макар и само за една неделя миналата година, през щанда минават изключително много хора. "Наистина имаше голям интерес. Включихме се само една неделя и бутилките, които бяхме подготвили не стигнаха за всички желаещи. Да направят и да си тръгнат със свое уникално шише искаха не само деца, но и възрастни", разказва още тя.

Detsa i vazrastni ukrasyavat shisheta v tvorilnitsata

Тази година към щанда на "творилницата" се очаква да се насочат още повече хора, тъй като той ще бъде отворен през всички четири недели на фестивала. Ако искате да се докоснете до твореца, дълбоко във вас, или просто искате да покажете на детето си нещо забавно и поучително, Творилници с "Пакостници" на "София диша" е вашето място.

Клубът ще вземе участие на 3 локации:

Малките 5 кьошета (2 август) - "Екоморфози" 
Тема: Екология.

ул. "Пиротска" (9 август) - пешеходната зона – "Ветрове от цветове" 
Тема: Визуални изкуства.

ул. „Ангел Кънчев" (16 август) - от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Солунска" - "Словото зове" 
Тема: Литература. 

Източник: Bulevard.bg