Представяне на книги, дискусии и документална изложба с редки фотографии организират в къщата музей на поета в родния му град

В октомври се отбелязва един век от смъртта на Пейо Яворов, а на 31-ви се навършват 60 години от откриването на къщата музей на поета в Чирпан, чийто директор Тодор Иванов разказа пред пловдивското радио "Фокус" за проявите в родния град на поета по повод двете годишнини.

В експозиционната зала на къщата музей "Пейо Яворов" е подредена документалната изложба "Светът на Яворов". Тя е създадена съвместно с Регионалния исторически музей в Пловдив, където е показана още през септември, а в Чирпан гостува до 13 януари, рождения ден на Яворов.

В експозицията са включени няколко ценни скулптурни портрета, създадени от Костадин Камбарев - на Яворов, Мина, Лора, Пенчо Славейков, д-р Кръстев, както и много нови снимки, някои от които предоставени от големия изследовател и писател Стефан Памуков.

Сред фотосите е и редкият кадър, на който Яворов е носен в ковчега си от своите приятели - македонските революционери. Показани са и по-малко известни снимки на Лора Яворова.

Сред книгите, излезли по повод годишнината, са "Яворовата година на траура" от проф. Михаил Неделчев и "Обречени" от Явора Стоилова, праплеменница на поета. Нейното издание, публикувано от фондация "Яворов", е посветено на жените в живота на Яворов и рода Крачолови.

Авторката го е посветила на дъщеря си Василия Стоилова, самия Яворов и майка си Ганка Найденова Стоилова - инициатор за изграждането на къщата музей ''Пейо Яворов'' през 1954 г., както и на музея в София на "Раковски" 136, открит през януари 1965 г.

В момента той се руши пред очите на цяла България, което е скандално, подчерта Тодор Иванов пред радио "Фокус".

На 27 октомври от 17,30 ч. в залата на музея е втората премиера на току-що излезлия фундаментален труд от доц. д-р Милкана Бошнакова "Яворов и Македония", съпътствана от концерт на пловдивския девически хор "Евмолпея".

За 29 октомври - деня, когато Яворов посяга на живота си преди 100 години, е насрочена срещата със знакови фигури в Македония като Анди Евтимов, интелектуалец с българско гражданство, лежал в затвора седем години, задето не крие, че е българин.

Той помогна да открием преди няколко месеца гроба на убития братовчед на Яворов - Костадин Крачолов, загинал като войвода на 1 май 1906 г. в Македония, разказва директорът на къщата музей.

Евтимов дарил и неизвестна досега песен, посветена на войводата Крачолов - "Се зададе темен облак". Тя се пее в Македония от десетилетия, а сега за първи път ще бъде изпълнена у нас, в Чирпан.

На срещата по темата "Борбите на българите в Македония" се очаква и Вида Боева, която 27 години е била сътрудничка на Ванче Михайлов в Рим и съхранява както неговия архив, така и архива на ВМРО.

Тодор Иванов акцентира и върху годишнината на музея, един от първите по рода си в България. Решението за неговото създание е на Политбюро на ЦК на БКП от 12 май 1954 г., но идеята за него датирала още от 1938 г.

Портретът на П.К.Яворов, рисуван от Цено Тодоров три месеца преди поетът да направи втори опит за самоубийство през 1914 г., пък е сред картините от колекцията на Народния театър "Иван Вазов", подредени във фоайетата му като част от поредицата събития, които културната институция посвещава на своята 110-а годишнина.