С 55,5% падат пределните цени за изтегляне на данни от интернет в чужбина от 1 юли.

Голямото лятно намаление на мобилния роуминг е по решение на Европейската комисия, която определи за изтеглянето на 1 мегабайт да се плащат 20 евроцента, вместо досегашните 45, пише "Монитор".

Промяната ще се усети най-вече от хората, които използват често електронни пътни карти и електронна поща в странство. Любителите на социални мрежи също ще се облагодетелстват от поевтиняването, докато пътуват в Европейския съюз.

7 евро излиза вече четенето на български новини за една седмица по десет минути на ден. Досега за това се плащаха 15,75 евро. За половинчасово чатене и висене в социалните мрежи, което е около 5 мегабайта, вече ще се плаща едно евро. 

За запознаването с метеорологичната прогноза ще бъдат похарчени само четири евроцента за седмица. По сметки на експертите от Брюксел футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни, отколкото през предишното първенство 2010 г.

Виж още: Нови цени на роуминга от 1 юли

Цените за изходящи гласови повиквания намаляват с 21% от 24 на 19 евроцента, а входящите обаждания поевтиняват с 28,5% от 7 на 5 евроцента. За кратки текстови съобщения, изпратени през телефона, цената става 0,06 евро, а до края на този месец е 0,08 евро.

Освен това от 1 юли операторите в Европа имат възможност да направят специална оферта за роуминг преди пътуването и да позволят при възможност да се избере местен доставчик на мобилни услуги - роуминг на данни, електронна поща, онлайн четене на новини, качване на снимки в интернет и онлайн гледане на видео.

В момента Европейската комисия разработва нови правила, които ще позволят да отпаднат въобще таксите за роуминг. Влизането в сила на регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет. 

Таксите за роуминг започнаха да спадат, след като ЕС предприема действия за намаляването им. В резултат на това през тази година се плаща с 80-90% по-малко в сравнение с 2007 г.

Виж още: Роумингът в ЕС отпада от 2016

Клопки

Изключително високи сметки може да получите, след като сте провеждали разговори край границата с държава, която не членува в общността, предупреждават от Европейския потребителски център. Това може да ви се случи, когато телефонът ви автоматично прихване мрежата на комшийския мобилен оператор – сръбски, македонски или турски. Тогава разговорът ще се таксува като проведен извън ЕС и сметката става солена.

Ако имате намерение изобщо да не ползвате мобилен роуминг по време на пътуване в чужбина, трябва да проверите приложенията на телефона си и да изключите всички опции за ползване на интернет. Модерните апарати непрекъснато са онлайн и сами обновяват софтуера си по интернет и теглят данни, дори ако притежателят им няма никакво намерение да ползва нета.

Виж още: През 2015 мобилните телефони ще са повече от хората на Земята