Фондация "Съвременно изкуство" представя "Разсекретено: Разгадаването на един парадокс", ретроспективна изложба на именития американски художник Браян Дейли.

Изложбата представя широкия диапазон от дейности, характеризиращи интригуващата кариера и практика на Дейли. Както концептуална така и сценична, неговите творби в различни медии канят зрителя активно да участва на няколко нива. 

Въпреки че много от изкуството тук е базирано на фотографията, Дейли не е фотограф в обичайния смисъл на думата. Той по-скоро използва медиума фотография като средство за реализиране на креативната му идеи и за създаването на изобретателни композиции, които засягат социалните, политическите и културните проблеми на нашето време.

Творчеството на Дейли е вдъхновено от неговата необичайна еволюция като автор. Като студент в Институтa "Отис" в Лос Анджелис (Магистър по изящни изкуства, 1975) и в последвалата му кариера в изкуството в Лос Анджелис, той е сред пионерите на креативното експериментиране, определящо плодовитата артистична среда на Калифорния през тази епоха. 

Неговите провокативни творби от периода, представени в тази изложба за пръв път от 70-те години насам, пресичат границите между живопис, скулптура и изкуството на пърформанса, отразявайки социално-политическите предизвикателства на своето време. 

В последвалите две и половина десетилетия в периода между неговата ранна творческа кариера в изкуството и сегашната му практика, Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност

Завръщайки се към призванието си на творец в началото на XXI век, Дейли поглежда назад към този междинен период от живота си – неговото "карирано минало" – като към върхово изпълнение и като източник на вдъхновение за творбите си от последните няколко години – сериите от фотографии "Америка в цветове", Tableau Vivant, "Морфей" и видеото "Жикай".

Завладяващите и често потайни преживявания на Дейли в центъра на световните дела осигуряват плодовита почва за творчеството му и провокират неговия непрестанен интерес към важните проблеми на съвременния свят

Богатият и енигматичен символизъм в неговите творби ни предизвиква да разкрием мистериите, които се крият зад неговите иновативни и креативни прийоми и вече "разсекретени" истории.

21 oктомври-23 ноември 2014 г., Национална художествена галерия, София

Официално откриване: 21 октомври, 19 ч.

Обществена дискусия: 22 октомври, 15-18 ч., Бална зала

С подкрепата на: фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България, галерия "Стефан Стоянов" - Ню Йорк, Националната художествена галерия.

Браян Дейли, "Човекът с карирано минало", от серията Tableau Vivant, 2009 г., дигитална цветна фотография, 91,5х122 см