Няколко дни след като бе домакин на бляскава церемония в Ню Йорк в присъствието на президента Плевнелиев, кандидатката ни се смъкна още по-надолу в поредното гласуване на Съвета за сигурност за приемник на Бан Ки-мун

Ирина Бокова е шеста след петото поредно предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН за поста генерален секретар на световната организация. Българската кандидатка получи шест гласа "окуражавам", седем "не окуражавам" и два "без мнение".

На първото място, както при всички предишни гласувания, е бившият португалски премиер Антонио Гутериш, оглавявал Социалистическия интернационал през 1999-2005 г., а оттогава насам - Върховен комисар по бежанците към ООН.

Той събира 12 гласа "окуражавам", два "не окуражавам" и един "без мнение". Втори е сърбинът Вук Йеремич с осем окуражителни гласа, колкото има и словашкият кандидат Мирослав Лайчак, за когото обаче има един неокуражителен глас в повече, общо седем.

Виж още: Първата битка на Бокова е източноевропейска

Четвъртото място със седем окуражителни, седем неукоражителни гласа и един без мнение вече си поделят словенецът Данило Тюрк и аржентинката Сузана Малкора, която изпреварва генералния директор на ЮНЕСКО Бокова като най-високопоставената жена в класирането.

След българката се нареждат новозеландката Хелън Кларк, македонецът Сърджан Керим и молдовката Наталия Герман. Следващият вот е на 9 октомври.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че тогава бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - ще са с различен цвят от бюлетините на 10-те непостоянни членки. Макар че гласуването си остава тайно, това ще позволи на кандидатите да видят дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.

Виж още: Борисов трябва да разсече "Гордиевия възел" на българската кандидатура за ООН

Днешното гласуване бе предшествано от изявата на Бокова в бляскава церемония на 22 септември, домакинствана от ЮНЕСКО в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Гост на светската проява, която почете героите в глобалната кампания срещу насилието и екстремизма, беше и президентът Росен Плевнелиев.

Галавечерта с водещ Улф Блицър от Си Ен Ен събра близо 500 представители на американския и световния политически и културен елит в залата на древноегипетския храм на Дендур, чиито останки са изложени в музей номер 1 в света.

От трибуната Бокова заяви, че светът призовава за борба срещу войнстващия екстремизъм, и допълни: "За да се води тази борба, ние се нуждаем от герои, от безстрашни жени и мъже, които действат, помагат и вдъхновяват другите. Изправени сме пред нова глобална битка за сърцата и умовете. Трябва да започнем с младите сърца и умове. Трябва да насърчаваме уменията за критично мислене, възможностите за гражданско участие и уменията за междукултурен диалог."

Историята на един такъв борец за човешки права и хуманист - писателя и нобелов лауреат Ели Визел (1928-2016), представи президентът на Световния еврейски конгрес, филантропът и бизнесмен Роналд Лаудер. Сред присъстващите беше вдовицата Марион Визел, на която Бокова връчи почетен приз.

За приноса им за междурелигиозния мир Ирина Бокова отличи държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, доктор Уалийд ел-Ансари и един от патриарсите на световния междурелигиозен диалог - равин Артур Шнайър.

Поканен на сцената от Ирина Бокова, президентът Росен Плевнелиев изтъкна междукултурната и религиозна толерантност, която е основа на взимоотношенията в нашата страна, като заяви: "Нека направим така, че светът, нашите държави и градове да станат  по-добро място за живот, ден след ден, всички ние, заедно тук."

Виж още: Обрат: Георгиева може да стане шеф на ООН?

Миналата седмица, заедно с холивудската звезда Форест Уитакър и икономиста Джефри Сакс, генералният директор на ЮНЕСКО представи в ООН и годишния доклад на своята организация относно образованието и неговата решаваща роля в борбата срещу екстремизма и радикализацията на младите хора по света, информира БНТ.

Източник: БНР, БНТ