В ръцете на премиера е да реши дали да смени кандидата за генерален секретар на ООН, или да продължим с Ирина Бокова

След като в края на миналата седмица излезе информацията, че правителството може да смени българската кандидатура за генерален секретар на ООН и последвалите нападки между лагерите на председателя на ЮНЕСКО и настоящ кандидат за поста Ирина Бокова и еврокомисаря Кристалина Георгиева (и потенциална смяна), сега всичко е в ръцете на правителството и премиера Бойко Борисов. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи пред БНР, че решението ще е лично на премиера Бойко Борисов, но преди това са необходими консултации с други държави. В края на седмицата Борисов активно телефонираше на лидерите на Германия, Унгария и Сърбия с аргумент, че си говорят за бежанците. Вчера премиерът не отговори на въпросите на "Сега" вярно ли е, че Бокова ще бъде сменена от Георгиева и кога ще се вземе това решение, пише в. "Сега". 

"Медиапул" цитира източници от правителството, че рокадата вероятно ще стане още във вторник на извънредното заседание на Министерския съвет. Според Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда такава точка. 

Новината идва след четвъртото гласуване, при което Бокова падна от трето на пето място. Постът генерален секретар на ООН ще е вакантен от 1 януари. Претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност. След това Общото събрание на ООН трябва да го утвърди. 

Германската следа

Една от версиите е, че Германия активно лансира идеята за кандидатура на Кристалина Георгиева. Русия се включи в интригата, като вкара в нея и германския канцлер Ангела Меркел. Говорителката на руското външно министерство заяви пред ТАСС, че: "Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг кандидат от България, а не за издигнатия официално". Руснаците обаче отказали, защото опитът да им се повлияе бил неприемлив и Русия не желаела да бъде въвлечена в задкулисни игри. Същата позиция зае и прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков.

"Германската връзка" стана подозрителна и с коментар в "Туитър" на Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди", написа той.

Не отписваме още Бокова

Да се смени кандидатурата по време на избирането на генерален секретар не е прецедент. Според "24 часа" Бокова има 15 дни да се докаже. Ако на следващото гласуване - 26 септември, не успее да влезе в първата тройка, са възможни два сценария - сама да се оттегли или правителството да предложи смяната ѝ с Георгиева.

Все пак според някои експерти позицията на Ирина Бокова далеч не е толкова лоша. Паси беше категоричен, че Ирина Бокова в момента е в много добра позиция за атака на първото място в надпреварата за генсек – има по-малко отрицателни гласове от някои от класиралите се до момента преди нея, а освен това уверено води сред кандидатите жени. 

"Ако трябва да говоря с езика на футбола, ние сме толкова близко до първото място в света, колкото на световното в САЩ", отбеляза той.

Източник: в. "Сега"