Ако бъде издигната официално, Георгиева би се радвала на подкрепата на Унгария, Латвия, Хърватия, Германия и Европейската народна партия

Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщи "Клуб Z" , позовавайки се на източник от кабинета. Да се смени кандидатурата по време на избирането на генерален секретар не било прецедент.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи на профила си в "Туитър", че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация. 

Според "Клуб Z" снощи премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева.

Вчера Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. 

По негови думи планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Информацията идва на фона на не дотам убедителното представяне на настоящата българска кандиатура - Ирина Бокова, която след последните интервюта отново е пета в класирането.

Източник: "Клуб Z"