Според писателя и нобелов лауреат Турция е на път скоростно да премине от правова държава към режим на терор

Турският писател и Нобелов лауреат за литература за 2006 г. Орхан Памук разкритикува ареста на влиятелния журналист и писател Ахмед Алтан в статия, публикувана в италианския вестник "Република", цитиран от в. "Сега".

"Много съм разгневен, изразявам най-острата си критика срещу ареста на Ахмед Алтан, едно от видните пера на турската журналистика, и на брат му Мехмед Алтан - изтъкнат икономист", пише Памук.

В Турция на основата на най-свирепата образа постепенно в килии затварят всички хора, които си позволяват да отправят и най-малките критики срещу действията на правителството, изтъква Орхан Памук.

Виж още: 16 хил. лежат по арестите в Турция след опита за преврат

Вече няма свобода. На път сме скоростно да преминем от правова държава към режим на терор, подчертава писателят и настоява всички арестувани интелектуалци да бъдат пуснати възможно най-бързо, за да могат да се явят свободни, ако трябва да бъдат съдени.

Вчера в рамките на разследването на проваления опит за преврат бяха задържани журналистът Ахмед Алтан и брат му Мехмед.

Виж още: Орхан Памук: Свободата е на най-ниското си ниво в Турция

По информация на в. "Хюриет" двамата братя ще отговарят за техни изказвания по ТВ канала Джан Ерзинджан (вече затворен като гюленистки), направени в навечерието на провалилия се пуч пред водещия Назли Илиджак, който бе хвърлен затвора в края на юли.

Източник: в. "Сега"