Родители се отказаха от знаменития си син, защото поддържал Фетхуллах Гюлен

16 хил. души остават в ареста заради неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли. Това обяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг в интервю за Анадолската агенция. Задържани са били общо над 26 хил. души, но част от тях са били освободени, уточни той.

Правосъдният министър настоя САЩ да екстрадират проповедника Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организацията на опита за преврат. Според Боздаг ролята на живеещия в изгнание в Пенсилвания Гюлен в метежа е "факт, известен на всички".

САЩ трябва да съдействат за безусловната екстрадиция на Фетуллах Гюлен в Турция, категоричен е Бекир Боздаг.

Виж още: Гюлен - ябълката на раздора между Турция и САЩ

Семейни раздори заради сблъсъка Ердоган-Гюлен 

Междувременно сблъсъкът между поддръжниците на официалната власт и на Гюлен придобива и чисто битова страна. Родителите на турския баскетболист Енес Кантер, който играе в НБА, публично се отрекоха от сина си, заради неговата позиция около последните събития в Турция, съобщава "Дейли сабах". 

На профила си в "Туитър" баскетболистът многократно е подкрепял проповедника Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Анкара като основен организатор на неуспешен военен преврат.

Неговият баща Мехмет Кантер публикува писмо, в което се извини на президента Ердоган и на турския народ за позицията на сина си и декларира, че се отказва от детето си. Според Мехмет, синът му е "хипнотизиран от терористичната организация на Гюлен". 

Виж още: Побои, мъчения и изнасилвания сред задържаните след преврата в Турция

Друг удар по играча на "Оклахома Сити Тъндър" дойде от братовчедите му, които публично заявиха, че не искат той да носи фамилията Кантер, тъй като я петни.

На свой ред път Енес Кантер пък заяви, че би жертвал баща си, майка си и цялото си семейство заради Гюлен.

Източник: "Дейли сабах"