Новата база данни трябва да спомогне за обмена на важна информация между различните разузнавания

Европейската антитерористична разузнавателна база данни, създадена с цел да доведе до по-голямо споделяне на информация между съюзници за предотвратяване на ислямистки атаки, вече работи.

Идеята зад новата база данни е да се преодолее нежеланието на разузнавателните агенции да споделят информация помежду си. 

За нейното създаване тласък дадоха атаките в Париж миналия ноември, които разкриха пропуски в разузнаването. Тогава над 130 души бяха убити, а много други бяха ранени.

Със създаването на Европейската антитерористична разузнавателна база данни се очаква многократно да се запълнят пропуските, които всяко едно разузнаване има в информацията си. Така отделните страни ще разполагат с общата информация и ще могат да се защитават по-добре.

Домакин на базата данни е Холандската разузнавателна служба в Хага.

Виж още: България е на 60 място в света по тероризъм

Разузнавателната база данни ще направи по-лесно и по-бързо споделянето на данни относно възможни заплахи, казва източник от германското разузнаване.

Информацията на европейските разузнавателни агенции вече може да се споделя в реално време, като в проекта участват всички държави-членки на Контра-терористичната група (CTG), в която влизат всичките 28 страни от ЕС, Швейцария и Норвегия.

Източник: БНТ