64-годишният Крис Доусън превърна The Range в процъфтяваща верига магазини, където се продава всичко, разказва британският в. "Дейли телеграф"

Крис Доусън не може да чете, нито да пише. Това обаче не пречи основателят на британската верига магазини The Range да общува със своята армия от служители - той просто ги залива с телефонни обаждания призори.

Ако имам добра идея, дори и да е три часа през нощта, просто не мога да я задържам в мен, трябва да я споделя с някого, казва бизнесменът от Плимут пред лондонския в. "Дейли телеграф", цитиран от Profit.bg.

Виж още: Милиардерите без диплома

64-годишният Доусън, превърнал The Range в процъфтяващ бизнес, който продава всичко - от косачки и хамаци до скицници, - вярва в това, че трябва да използва възможно най-добре дните си, затова и да вземеш интервю от него не е лесно. Срещата му с журналисти от изданието е по време на отварянето на най-новия обект от веригата, определяна като "Джон Луис" за работническата класа" - сравнение, което го изпълва с гордост.

Той е рядка порода британски предприемач,

който не се срамува от алчността си и какво му е коствало да натрупа състоянието си. Въпреки странната му персона, която е обект на интерес за таблоидите, феноменалният растеж на The Range до 149 магазина означава, че Доусън е смятан за все по-сериозен играч в сферата на търговията на дребно и недвижимите имоти.

При отварянето на поредния си магазин той споделя, че е станал в 4,30 през нощта, защото не е могъл да спи от вълнение - и това се случва при отварянето на всеки нов обект.

Виж още: Милиардерите съветват

Доусън напуска училище, без да получи образование. "Имам дислексия" е учтивият начин да го обясня, но всъщност просто нямах никаква представа за какво става въпрос, признава той

Крис обаче задоволява жаждата си за печелене на пари, като на 14-годишна възраст продава чай на строителни работници, преди да започне да продава часовници от куфар на пазара, а след това, от камион - и всичко, до което се докопа. После използва печалбата от тази амбулантна търговия, за да отвори първия магазин The Range в Плимут през 1989 г.

"През живота си не съм написал и едно писмо, не съм прочел нито една книга

Не ми пука за това. Някои хора не стигат дотук с късмет - те просто са най-добрите. Сега сключвам сделки за милиони", хвали се Доусън. Той си остава безпардонно грубоват. Неговият метод да продава включва множество намеци, което според него му е помогнало и да спечели съпругата си Сара, когато й пласирал часовник менте преди 35 години.

Виж още: Какво ни пречи да станем богати

Не те разпознах с дрехи, казва Доусън на една от клиентките в новия му магазин, която разглежда градински мебели. Стриптизьорът ще излезе след 15 минути, съобщава той на друга група жени, които пълнят кошниците си с дървени украшения за дома. Дава си сметка, че наглият му стил може да подейства по неправилния начин на някои хора, но преуспява точно с това. Дори споделя, че наскоро е заявил желанието си да стане трилионер,

"само за да вбеси противниците на капитализма"

The Range обяви приходи в размер 565 млн. лири стерлинги (805 млн. долара) и предварителна печалба 57,3 млн. лири (81.5 млн. долара) за едногодишния период до края на януари 2015, което се дължи и на факта, че притежава и собствена дизайнерска компания - Lucky Fox, която се занимава с обзавеждането на магазините.

По изчисления на Доусън това намалява времето за отварянето на всеки магазин с по 10 дни. Рим не е бил построен за един ден, но има такива магазини на The Range, повтаря няколко пъти той по време на интервюто си пред "Дейли телеграф". Освен веригата магазини, Крис има и доходоносен бизнес с търговски и жилищни имоти.

Една от екстрите е просторна вила в Кан, която той твърди, че отдава под наем на знаменитости. Едва мога да вмъквам по две седмици там за себе си, но просто не мога да спра да печеля, не мога да се контролирам, признава Доусън. На 64 прелива от енергия и докато другите са изтощени само след няколко часа с него, той използва хеликоптера си, за да посещава по 10 от своите магазини на ден.

Плановете му включват отварянето на още 30 магазина

до края на годината, което е на път да увеличи генерираните според него 700 млн. лири (996 млн. долара) продажби за 2015 г. до 1 млрд. лири (1,42 млрд. долара) тази година.

Той не се притеснява, че ръстът на веригата The Range ще пострада от разрастването на дейността на германските дискаунт гиганти "Алди" и "Лидл" Според него "английските разходи" на тези компании скоро ще започна да растат, тъй като са поставени под натиск да отварят още магазини.

Тайните му намерения са да пренесе конкуренцията на германска земя, където през последната година и половина проучва пазара. На въпрос дали не би предпочел да се оттегли успешно от бизнеса, вместо да се концентрира върху международна дейност, той казва: "Просто искам да действам възможно най-бързо, възможно най-дълго и да спечеля възможно най-много пари."

Хобито му е да лети по света с частния си самолет, за да гледа състезанията от "Формула 1" и мотоциклетни надпревари. Автомобилите му са ферари, ролс-ройс и порше.

Източник: Profit.bg