Не само чалга изпълнителите вече постигат милиони гледания в платформите за видеосподеляне - Криско, Гери-Никол, Павел и Венци Венц, Дара, Тита и "СкандаУ" са сред младите звезди, чиито парчета се въртят онлайн отново и отново

Наградите на "БГ радио" в навечерието на лятото предизвикаха противоречиви отзиви - някои приветстваха новите попзвезди като алтернатива на чалгата, други ги приравниха с попфолк певците.

При всички случаи обаче младите изпълнители са сила, която не може да бъде пренебрегвана - и колкото да им се сърдим за дръзките строфи и още по-дръзките клипове, поне се изразяват на български. Добър или лош, но български!

Нека не забравяме, че в началото на демокрацията тъкмо опитите на родните поп- и рокпевци да пробият навън, като пеят на английски, отвориха широко вратата (и сърцата на феновете) за попфолка, който печелеше не само с просташки текстове, но и със стихове от утвърдени поети като Надежда Захариева.

Вярно че песните ни за Евровизия са основно на английски, но имаме примера с "Планетата на децата", а и пробивът на латинопарче като Despacito сред потока англоезична музика е доказателство, че усилията светът да понаучи някакъв друг език не са напразни.

Сред актуалните това лято попфолк хитове са "Дразни ме" на Камелия в дует с Йордан Йончев - Гъмзата от "Ку-ку бенд", "Добре ти беше" на Алисия с Тони Стораро, #TheBoss на Галена, "5, 6, 7, 8" на Галин и Емануела, "Няма да ме купиш" на Яница, отново с Галин, "Луцифер и Буда" на Сузанита, 14-годишната дъщеря на ветерана в жанра Орхан Мурад, направила дует с рапъра Каската.

Какво обаче ни предлагат родните попизпълнители като алтернатива?

Хитмейкърът Криско се отчете с авторското си парче "Базука", което за месец и половина е гледано над 11 млн. пъти само в YouTube - показател, по който си съперничи само с актуалното парче на Азис "Мотел". Видеото отново е снимано зад граница - на тайландския остров Пукет и в Халкидики, Гърция.

По-рано тази година той пусна още един хит, "Лош или добър", а наскоро беше анонсиран като член на журито за предстоящия наесен пети сезон на X-Factor, заедно с Велизар Соколов-Заки, Саня Армутлиева и Любо Киров.

Новата звезда Тита, на която удари рамо в съвместното им парче "Вуду кукла", пробива самостоятелно с друг хит по негов текст, също с перспектива да надхвърли 10 млн. гледания - "Късай".

Бившето му протеже Гери-Никол, отличена от "БГ радио" за клипа си I'm The Queen, пък се съюзи по варненска линия с друг рапър, 100 Кила. Двамата пуснаха своето "Напрао ги убивам" точно преди началото на турнето One Love, което потегли в събота, 22 юли.

Видеото, която показва тазгодишната абитуриентка отново в класната стая, но и в доста предизвикателни пози, е заснето от Георги Марков - и за три дни събра близо 2 млн. прегледа в YouTube.

В обиколката се включват и ветераните в БГ рапа "Ъпсурт", които след концерта в "Арена Армеец" през май пуснаха видеото към "Този танц", заснето от Валери Милев.

В лагера на "Вирджиния рекърдс", откъдето взимат дейно участие в концертното турне Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour, най-слушаният изпълнител е Дара, която след миналогодишния си хит "Кво не чу" тази година пусна "Родена такава".

Видео: "Се таа, брат" - първият БГ хит на лято 2016

Другата им тежка артилерия са дуетът Павел и Венци Венц', които се включват активно и в писането на песни за останалите си колеги. Собственият им актуален хит "Само по татуси" е екранизиран от Люси Иларионов.

Дара, Павел и Венци Венц' гостуват на Пламен и Иво в "Няма да си тръгнеш с друг", на което са и съавтори заедно с единия от братята. Режисьор на видеото е Люси Иларионов.

Михаела Филева, която по-рано тази година засне клип с любимия си Павел в Париж, пусна този сезон парче и с дуетния си партньор от "Опасно близки" ВенЗи. Заглавието е "Бойкот", музиката, текстът и аранжиментът - на продуцента й Графа, а клипът е заснет от Башмоушън.

"Животът е игра" пък е летният хит на другия Павел, Колев (нашумял с пародията на Гери-Никол "Добиче като мен"), в дует с колегата си влогър Ицака - Христо Стефанов. Музиката е на Искрен Тончев - Искрата, и актуалните номер 1 в БГ рапа "СкандаУ", автори и на текста.

Самите "СкандаУ" дадоха заявка за летен хит още през май с клипа към "Мафия", заснет също от Люси Иларионов.

А ако се питате какво става с Део, Лео и Играта, вижте ги (без Рафи) в съвместното им видео със "СкандаУ", Дичо и Девора "Карамбол", отново дело на Люси Иларионов.

На Люси Иларионов е и клипът към песента "Шесто чувство", в която "СкандаУ" гостуват на ВенЗи.