След като жената чуе прекрасната вест, че ще става майка, в главата ѝ започват да изникват хиляди въпроси, особено ако това е първа бременност.

Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете.

Целите пред проследяването на бременността са свързани със запазване на бременността, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията при износването на плода и раждането.

Днес надлежното проследяване и добрата пренатална грижа значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво и доносено бебе.

В хода на цялата бременност, се наблюдава не само бебето, но и майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високорискова бременност, дават се съвети и се назначава лечение при наличие на оплаквания от страна на бременната жена.

Какво трябва да включва надлежната пренатална грижа?

Добрата пренатална грижа включва преди всичко акушеро-гинекологични прегледи и ултразвукова диагностика с цел установяване на проблеми с развитието на плода, рутинен скрининг за вродени аномалии, изследвания за болести, предавани по полов път, изследване на урина, проследяване на нивата на кръвното налягане и кръвната захар и др.

Препоръчително е проследяването да бъде извършено по възможност в лечебни заведения, разполагащи със сектори по пренатална и фетална медицина, които са обезпечени с необходимото оборудване и квалифицирани, сертифицирани специалисти.

Колко често една бременна жена трябва да посещава своя проследяващ акушер-гинеколог?

Когато става дума за нормално протичаща бременност без усложнения, бременната жена трябва да посети своя лекар поне 15 пъти.

По време на първата визита (на петата или шестата гестационна седмица) обикновено се диагностицира бременността чрез установяване на сърдечна дейност на плода и се определя вероятен термин на раждане.

Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. Измерване на кръвното налягане и телесното тегло се извършва при всяко посещение.

Следващата визита - 11-13 гестационна седмица - е една от най-важните, тъй като това е периодът, когато се извършва първи триместър скрининг тест, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на хромозомни аномалии. Добре е този скрининг да бъде извършен от сертифициран специалист по фетална медицина.

През следващите няколко визити се правят поредица от ултразвукови изследвания, извършва се запис на сърдечни тонове, измерва се височината на фундуса и др. Много важен момент от проследяването е провеждането на високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология, което отново се извършва от специалист по фетална медицина обикновено между 19-а и 23-та гестационна седмица.

Феталната морфология представлява обстойно и високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността.

Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода

и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода. За целта може да се използва 2D ехография и 3-4D ехография със или без доплерово изследване.

В завършващите седмици от бременността при редовните прегледи при проследяващия акушер-гинеколог се включва и доплеровото ултразвуково изследване, допълнителен важен маркер за фетални усложнения, наред с някои нови биохимични маркери за прееклампсия. В края на бременността, се извършват и прегледи и изследвания, даващи насока за датата и метода на родоразрешение.

Провеждането на описаните прегледи и изследвания е необходимо условие, което не само осигурява раждането на здраво и доносено бебе, а дава и допълнителна сигурност на майката и проследяващия лекар, че става дума за нормално протичаща бременност.

Когато става въпрос за високорискова бременност обаче

(например многоплодна бременност или бременност с редица други усложнения), бременната подлежи на много по-строг и чест контрол и проследяване, като честотата на визитите е строго индивидуална и специфична.

За качествено и надлежно проследяване на цялата бременност водещите специализирани лечебни заведения предлагат възможност за пакетни грижи, носещи удобство и преференциални финансови условия за пациентите.