На 9 март се навършиха 60 години от дебюта на най-популярната кукла в света. Запознай се с най-новите й превъплъщения и цялата официална статистика, която успяхме да изровим за нея (и партньора й Кен)

Първата Барби, в черно-белия бански от 1959 г., съчетавала "чувствеността на Мерилин Монро и невинността на Деби Рейнолдс". Цената й била 3 долара, а дебютът - на панаира на играчките в Ню Йорк, където е представена като Teen-Age Fashion Model.

"Цялата ми философия за Барби е, че чрез куклата момиченцето може да бъде всичко, което пожелае. Барби винаги е илюстрирала факта, че една жена има избор каква да бъде", обяснява създателката й Рут Хандлър, която се вдъхновила от собствената си дъщеря Барбара и нейния интерес към живота на тийнейджърите и възрастните, с техните различни професии и кариери.

Виж още: Барби с фотосесия в "Спортс илюстрейтид"

Преди няколко години производителите "Мател" започнаха да обогатяват асортимента с по-голямо разнообразие на пропорции, прически, облекло и цвят на кожата.

Юбилейната 2019-а, когато се отбелязва 60-годишнината й, започна с още нововъведения: в серията Fashionistas например бяха включени кукла в инвалидна количка и друга - с изкуствен крак.

Според статистиката ежеминутно в 150 държави по света се продават повече от 100 кукли, а годишно бройката достига 58 млн. Само през рождената й 1959 г. са пласирани 300 хил. барбита.

Бестселърът на всички времена е моделът с коса до петите Totally Hair Barbie (1992), преиздаден 25 години по-късно, през 2017-а.

Пълното име на Барби е Барбара Милисънт Робъртс. В официалната й биография пише, че е родена в Уилоус, щата Уисконсин. Има три сестри: Скипър, Стейси и Челси.

Никога не се е омъжвала, макар да е пробвала булчински рокли по дизайн на приятелите си от модния бранш. Не е и забременявала (но най-добрата й приятелка Мидж е).

Барби е единствената, чийто гардероб е пълен със сватбени рокли, без да е ходила до олтара. Куклата, която може да се подарява на бъдещи младоженки, носи рокля от шифон и бродирана дантела "Оскар де ла Рента", вдъхновена от модела "Нещо синьо", 2016 г.

Първите дизайнерски дрехи в гардероба й са от 80-те години, дело на покойния вече Оскар де ла Рента, който през 1998 г. създава за нея и тази пищна рокля

Официалният й приятел Кен се появява две години след нея, през 1961-ва. Рут Хандлър и съпругът й Елиът, основатели на компанията "Мател", го кръстили на своя син.

Кен и Барби се разделят в Деня на влюбените през 2004-та, но се събират отново на същата дата през 2011 г., малко след като си партнират в "Играта на играчките-3".

Барби е упражнявала над 200 професии, като първо става манекенка, още в тийнейджърска възраст. Била е дори астронавт, като каца на Луната четири години преди Нийл Армстронг. 

През 70-те, когато момичетата още се колебаят дали да кандидатстват медицина, тя е хирург, през 80-те вече е бизнесдама и главен изпълнителен директор на фирма, а през 90-те - кандидат за президент на САЩ. В новото хилядолетие тя се ориентира към технологичния сектор и става предприемач, ракетен инженер и изследовател от "Нашънъл джеографик"...

Истинските й мерки (бюст/талия/ханш) са приблизително 12,7/8,3/13,4 см. Теглото й е малко над 200 грама. Висока е почти 30 см. Може да застава в 110 пози.

Барби в началото (вдясно) и половин век по-късно, през 2009 г.

В социалната мрежа "Фейсбук" Барби има близо 15 млн. последователи, а през 2014 г. е пуснат "Инстаграм" профилът й @barbiestyle, който е сред най-бързо разрастващите се модни канали в платформата.

Виж още: Барби изпълни мисията си срещу клишетата в "Инстаграм"

През 2015 г. тя става и блогър в YouTube, където разказва за себе си и дискутира теми като депресията, тормоза в училище, здравословните ползи от медитацията и защо момичетата се извиняват, когато не са виновни за нищо. 

Най-високата цена, плащана на търг за оригинална Барби от 1959 г., е 27 450 долара. За рекордна сума - над 300 хил. долара - е откупен уникален модел по дизайн на бижутера Стефано Кантури, включващ диамантена огърлица с 1-каратов розов диамант. Приходите от продажбата на тази Барби са дарени на американската фондация за проучване на раковите заболявания (The Breast Cancer Research Foundation). 

По създаването на куклата и нейния тоалет се трудят над 100 души: дизайнери, стилисти, шивачи.

90% от момиченцата на възраст между три и 10 години притежават поне по една Барби, като до 6-годишна възраст всяко има средно по 12 кукли.

Не по-малко популярна като артикул е и нейната кукленска къща, пусната в продажба през 1962 г. - на всеки две минути се продава по една DreamHouse.

Любимият й цвят сенки за очи е кафяв, но в декоративната й козметика има над 100 нюанса на кафявото. Емблематичният за нея цвят обаче е "Барби розово" (PMS 219).

От 2001-ва насам филмите с Барби са продадени в над 125-милионен тираж на DVD, като всеки диск се гледа средно 10 пъти. В официалната й филмография има повече от 30 заглавия.

Първият й домашен любимец е кончето Дансър (Танцьор), а оттогава насам е отглеждала над 50 други животни: кученца, понита, котки, папагал, шимпанзе, лъвче, жираф и зебра!

Партньорът й Кен Карсън също е зодия Риби (роден на 11 март). За разлика от приятелката си, която е предимно блондинка, неговата коса е сменяла най-различни цветове през годините, вкл. черно, русо, различни оттенъци кестеняво, дори червено и жълто.

От ляво на дясно: Барби и Кен през 1962, 1972 и 1984 г.

През лятото на 2017 г. "Мател" пуснаха 15 нови модела Кен в три телесни типа, седем тоналности на кожата, осем цвята на косата, девет различни прически и тоалети, които варираха от делови костюми до спортни екипи.

За шест десетилетия за нея и приятелите й са изработени над 1 млрд. тоалета от близо 100 млн. метра плат. Това прави "Мател" и един от най-големите производители на модно облекло в света.

През годините Барби си е сътрудничила със стотина дизайнери, а е служила за вдъхновение на двойно повече. Някои, като Синтия Роули и Ана Сюи, споделят, че интересът им към модата е тръгнал именно от куклите Барби, за които шиели дрехи като деца.

Барби и куклата Джиджи Хадид, облечени от"Томи Хилфигър"

Барбита демонстрират етническо многообразие в автентични тоалети "Крисчън Сириано" от червения килим, 2018 г.

За половинвековния си юбилей тя стъпва и на модния подиум, като първото й ревю, с "от кутюр" тоалети от 50 дизайнери, е по време на седмицата на модата в Ню Йорк, 2009 г.

Колекцията на Джеръми Скот за модна къща "Москино", сезон пролет-лято 2015, е вдъхновена изцяло от Барби. Според моделиера тя е идеалната муза, защото е носила всевъзможни тоалети и стилове и се е превъплъщавала в най-различни професии.

След хита на шведската група "Аква" от 90-те Barbie Girl Барби записва свой кавър на песента с променен текст. Хореограф на видеото е Джакуел Найт, работил с Бийонсе по клипа й Single Ladies (Put a Ring on It).

По рождение Барби е американка, но с годините е представлявала още над 40 националности. Била е също индианка, негърка и латиноамериканка.

Първата чернокожата кукла на "Мател" се появява още през 1968 г., когато в САЩ официално е премахната расовата дискриминация. Тя е наречена Кристи и има къса коса, с модерна за времето си прическа. 

Британският топмодел Туиги пък е първата знаменитост, която през 1967 г. се сдобива с кукла по свой образ и подобие. До наши дни жените пример за подражание, обезсмъртени като кукли, са на възраст от шест до 99 години.

Сред тях са пеещите актриси Еми Росъм, Кристин Ченоует и Зендая, гимнастичките Лори Ернандес и Габи Дъглас, балерината Мисти Копланд, британската боксьорка Никола Адамс, а първата кукла с хиджаб е моделирана по олимпийската фехтовачка от националния отбор на САЩ Ибтихадж Мухамад.

Миналата година "Мател" експериментираха и с исторически личности, избрани заради приноса им към обществото: авиаторката Амелия Еърхарт, художничката Фрида Кало и математичката Катрин Джонсън, една от наетите служителки на НАСА в ролята на "хора компютри", които да изчислят траекторията на първия пилотиран американски полет в Космоса.