Програмистите у нас имат по-голяма покупателна способност от програмистите в САЩ

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това заяви пред "Блумбърг ТВ България" Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

"В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино", коментира още Вълчанов.

Виж още: Държавата финансира обучението на над 30 хил. IT специалисти

Университета произвежда качествени кадри, но не всяка една компания има директен достъп до тях. По думите му причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес. 

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той. Под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на IT сектора в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи 1/5 от IT бизнеса в България. 

Виж още: IT секторът търси 20 хил. софтуерни специалисти​

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria