Софийският университет се е изкачил с 50 места за една година в класацията на най-добрите висши учебни заведения

Най-старото висше учебно заведение в България отново попадна в класацията на най-добрите ВУЗ-ове по света. Софийският университет "Св. Климент Охридски" за пета поредна година намира място в престижната класация, съобщават от пресцентъра на учебното заведение. 

Тази година българското висше учебно заведение се изкачва с цели 50 места в класацията, позиционирайки се в групата между 651-о и 700-о място.

Списъкът на QS World University Rankings за 2016 г. подрежда 863-те най-добри университети в света и се изготвя за трета поредна година.

Софийският университет е единственото българско висше училище, което от 2012 г. намира място в класацията.

 

Университетите се класират на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

За поредна година на първо място в света е класиран Масачузетският технологичен институт, следван от университета Станфорд. Челната петица се запълва от Харвард, Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт.