България е изключително застрашена от сърдечни заболявания, но 80% от смъртните случаи от инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени с правилните мерки

Световният ден на сърцето, в календара от 1999 г. насам, днес се отбелязва с безплатни кардиологични прегледи в няколко болници в станата. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки.

В днешно време заболяванията на сърцето са едни от най-често срещаните, а последствията от тях могат да са доста сериозни.

Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да се избегнат чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. 

Виж още: 5 начина да се предпазите от инфаркт

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12-13 хил. инфаркта и между 25-30 хил. инсулта, т.е. два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска - надвишава 25%. Така 1/4 от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са тежко инвалидизирани.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, а според специалистите това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи. Паралелно с това в България средната консумация на алкохол на човек е 12,4 литра на година. 45% от българите пият твърд алкохол, 22% - вино, и 32% - бира, а 1/3 не пият алкохол. 

Друг сериозен проблем е залежалият живот и затлъстяването. Статистиката показва, че децата в България са на пето място в Европа по затлъстяване, като проблемен е и фактът, че голяма част запазват наднорменото си тегло и след като пораснат. 

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

Като основни причинители на затлъстяване сред децата у нас се посочват увеличената консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); високата консумация на мазнини и готварска сол; ранната консумация на алкохол, честа и висока сред учениците над 14-годишна възраст; ниската консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Същевременно българчетата са сред най-малко спортуващите деца в Европа. Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) показва, че 60% от децата у нас не са спортували никога. 

Всичко това създава изключително напрегната картина откъм здравен аспект и дава благоприятна среда за сърдечни заболявания. 

Виж още: Предсърдното мъждене - защо е опасно