Страната ни се класира на 13-о място сред общо 135 държави, изпреварвайки дори Китай

България се класира на челно място сред държавите с най-замърсена и отровна среда. Това показва изследване на британската компания The Eco Experts, цитирано от Би Ти Ви и в. "Сега". 

Компанията публикува "Карта на най-отровните страни" и посочва страните, които трябва да положат най-сериозни усилия, за да намалят вредите, които нанасят на околната среда и човешкото здраве. За съставянето на картата са използвани данни на Международната агенция по енергетика и Световната здравна организация. 

Изследването обобщава данните за няколко фактора. Сред тях са консумация на енергия на глава от населението, замърсяване на въздуха, смъртност, причинена от замърсеността на въздуха, изпусканите емисии въглероден диоксид.

В изследването са включени 135 страни, а България се нарежда на 13-о място.

Виж още: Алеко, Радой Ралин и цар Самуил срещу мръсния въздух в София (снимки)

Първи в класацията са богатите на петрол страни в Близкия Изток, начело със Саудитска Арабия. Следват Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените Арабски емирства, Оман, Туркменистан, Либия, Казахстан, а десетото място е за Тринидад и Тобаго.

Единствената страна от Европа преди България е Люксембург. Веднага след нас е Босна и Херцеговина. Китай, където борбата със замърсяването е изведена като основен приоритет, се нарежда на 20-о място.

Най-чисти са Кения, Танзания, Етиопия, Мозамбик и Камерун.

Днес, повече от всякога, е наложително държавите по целия свят да предприемат сериозни инициативи, за да се справят с климатичните промени и така да предотвратят катастрофални за Земята последици, заключават от The Eco Experts.

Източник: Би Ти Ви, в. "Сега"