Можете да сготвите основно ястие без една или друга съставка, но в рецептата за сладкиш няма как да замените основни продукти като брашно или яйца. Ето защо е хубаво да имате тези неща у дома

Печивата и сладкишите са онази област от кулинарията, в която съставките и пропорциите трябва да се спазват.

Можете да сготвите основно ястие без една или друга съставка, но в рецептата за сладкиш няма как да замените основни продукти като брашно или яйца.

Ето защо е хубаво да имате тези неща у дома.

Повечето имат дълъг срок на годност, така че просто се запасете, съветват от GoodLife.

Бакпулвер

Бакпулверът е набухвател. Той се прави от сода бикарбонат и кремотартар. Кремотартар е киселина, която активира содата бикарбонат, като я кара да отделя въглероден двуокис и да прави кейка по-"въздушен" чрез добавяне на влажност. Бакпулверът често се употребява при печене, особено в кейкове и торти с крем.

Soda ili bakpulver

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат може да се купува и отделно, но все пак е необходимо да добавите киселина и влажност, за да я активирате. Разпространени киселини, които ще откриете в рецептите, включват кремотартар, суроватка и мляко. Содата бикарбонат има силен вкус, така че внимавайте да не прекалявате с количеството й. Тя е най-подходяща за употреба в печива със силен вкус, например в джинджифилов кейк.

Масло

 skapa poday mi masloto

Нали знаете трите тайни на френското готвене: масло, масло и... масло. То е задължително за много печива, торти и кейкове и е полезен универсален продукт, който да имате в хладилника. Маслото добавя специфичен вкус и е идеално за торти с много крем, където се разбива със захар, за да се добави въздух в сместа и да се получи лек сладкиш.

Шоколад

Hubavo e da ima shokolad

Винаги е добре да имате под ръка шоколад - не само за готвене, това е универсална истина.

Заслужава си да имате и малко обикновен, тъмен шоколад в шкафа, за да правите с него шоколадови сладкиши; можете да го начупите за употреба в бисквити с парченца шоколад, или за приготвяне на богат шоколадов кувертюр.

В повечето рецепти можете да използвате обикновен шоколад, с около 40% какаово съдържание, освен ако не е изрично посочено друго. При желание можете да държите запаси и от бял и млечен шоколад за вашите рецепти.

Какао

Domashni pechiva

Друга основна съставка за рецепти на шоколадови кейкове и торти, какаото осигурява силен шоколадов вкус. То има предимство - не се налага да го разтапяте, и е напълно стабилно.

Няколко супени лъжици често се използват вместо брашно като добавка към разтопен шоколад, за да придобие рецептата по-голяма дълбочина. Той също така се използва, когато приготвяте шоколадов маслен крем за покриване и пълнеж на сладкиши.

Яйца

Yaytsa

Друга универсална полезна съставка, която не можете да замените с нищо. Яйцата се използват в тестото за сладкиши, за да улавят въздуха, както и за да свързват съставките. Препоръчваме ви обикновено да използвате големи яйца, освен ако в рецептата не е посочено друго.

Брашно

Brashno i mesene

Обикновеното брашно и самонабухващото брашно са бели (рафинирани) брашна, които са задължителни за печива. Самонабухващото брашно се прави от обикновено бяло брашно с добавено малко количество бакпулвер (1/2 чаена лъжичка на 100 г).

Ако рецептата изисква обикновено брашно, там ще е посочен и набухвател от рода на бакпулвер или сода бикарбонат, за да се осигури добро набухване.

Пълнозърнестото брашно като цяло не се използва в сладкиши, тъй като осигурява по-плътна текстура, така че най-често се смесва с обикновено или самонабухващо брашно.

Захароза, пудра захар, кафява захар

Kafyavata zahar ne e po polezna samo e po skapa

Захарозата е най-популярната захар за приготвяне на сладкиши, особено за торти, където фината й текстура се смесва добре с останалите съставки.

Пудрата захар пък е основна съставка за "гласе" (смесена с вода пудра захар) и маслен крем (пудра захар, разбита с масло).

Напоследък кафявата захар се ползва с репутацията на не толкова вреден заместител на бялата. Истината е, че кафявата съдържа почти същото количество въглехидрати и калории. Високата цена идва не заради полезни свойства, а заради по-високите транспортни разходи.

Все пак кафявата захар в цялото й разнообразие от светла и тъмна мека кафява захар и мусковадото имат отличителен аромат, тя придава по-силен вкус на кейковете и сладкишите.

Източник: Goodlife