Машината превежда напечатан текст за 1-2 секунди

Представете си, че четете текст на чужд език и дадена дума ви е непозната. Само с доближаването на часовника ви до текста, вие можете да видите превода на думата в конкретния контекст. Такова изобретение вече е факт, а зад него стои българинът Владимир Ичевски.

Идеята за подобно устройство датира още отпреди 20 години. Тогава Ичевски започва да разработва специален софтуер, който да разпознава графични образи в рамките на 1-2 секунди, споделя той пред в. "Новинар".

Първото подобно устройство е писалка, която е представена на Пловдивския технически панаир през 2007 г., където предизвиква фурор. 

Впоследствие заради "модата" в иновациите устройството минава и във формата на ръчен часовник, тъй като използването му е много по-удобно в ежедневието, споделя още изобретателят.

За устройството

Устройството е универсално и може да превежда текст от хартия, електронни четци, таблети, фаблети и смартфони независимо от модела, производителя и операционната система. Моделът е с големината на ръчен часовник и е единственото устройство с подвижна камера, благодарение на която може да се използва традиционно, като се държи и управлява активно с ръка, или като ръчен часовник в режим "хендс фрий".

Управлението му става без бутони, с така наречения "жестов контрол" и леки движения на ръцете в една или друга посока. 

С това се отговаря на световната тенденция, а именно информацията да се управлява и използва чрез жест, звук, поглeд, мимика и мисъл за постигане на максимум полза с минимум усилия. Чрез лазерен лъч се посочват само тези думи или изрази в текста, които са непознати.

"Разбира се, има възможност да се разширят функциите на "умния часовник преводач". Съвсем спокойно в него могат да се вградят крачкомер, пулсомер, софтуер за гласово разпознаване и произнасяне на превода и много други екстри. Има възможност дори програмата да се използва и за телефони, но тепърва трябва да преговаряме с големите производители", заяви Ичевски.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Новинар"