Най-новите търсения на арменския художник са обединени под мотото "Цвят и форма" в 20 живописни творби, които могат да се разгледат до средата на октомври

Изложба на Аршак Нерсисян е подредена от 27 септември до 14 октомври в обновената столична галерия "Юзина" (ул. "Московска" 11).  Експозицията, озаглавена "Цвят и форма", обединява най-новите търсения на художника в 20 живописни творби, които показват развитието в изграждането и търсенето на деструктивното и експерименталното.

Особено красноречиви, сюжетите носят усещане за хармония на образа, деликатен романтизъм и чувственост. Някои от тях са изградени в доминантата на един цвят, но този маниер подсилва чувствителността на творбата, обяснява кураторката Теофана Лилкова.

Пейзажите са тихи и спокойни, създаващи усещането за уют и топлина. Фигуралните композиции са с много силен първи план. В ранните му творби те показват силното влияние на арменската школа дори със своите типажи.

По-новите са изящни конструкции с ясен и декоративен колорит, формата на места е разградена, но носи ясното послание за преклонението на автора пред жената майка - символ на красота и нежност.

Като цяло изложбата показва развитието на художника като представител на неороматизма и неокубизма, адаптирани и повлияни от българската среда.

Арменският художник Аршак Нерсисян е роден през 1952 г. Завършва Ереванската художествена академия. Художествен ръководител е на сп. "Жените на Армения". От 1994-та е председател на Арменския културен институт в България. 

Две години след това той се изявява като художник на свободна практика, като и днес живее и работи у нас. През това време има над 30 самостоятелни изложби.

Стилът му се характеризира с колорит и рисунък с много силен първи план, повлиян от очарованието и неоромантизма на неговата родина, но също така от френския кубизъм и красотата на българската природа. 

Източник: галерия "Юзина"