Концертът на виртуозния пианист с произведения от Брамс и Бетовен е на 9 юни в зала "България"

Френският пианист Антоан дьо Гроле гостува на Софийската филхармония на 9 юни, четвъртък, от 19 ч.в зала "България". Лауреатът на някои от най-престижните клавирни конкурси (Лонг-Тибо, ProMusicis, Flame) е желан гост на международни фестивали, а у нас представя две творби от Брамс и Бетовен.

Концертът е под палката на маестро Драгомир Йосифов - главен диригент на Смесения хор на БНР, професионалист с разностранни интереси и новаторски идеи, познавач и изследовател на няколко музикални епохи.

Виж още: Първите юнски концерти на Софийскита филхармония

Роден през 1984 г. в Пикардия, той започва да свири на пиано 6-годишен благодарение на баба си, която е музикантка.

Учи в Националното училище по музика в Сен Кантен, при полякинята Ирене Кутин, с която все още продължава да работи. На 17 постъпва в Националната музикална консерватория в Лион, в класа на Пиер Понтие.

Мащабният Концерт №2 за пиано и оркестър от Йоханес Брамс е писан по едно и също време с не по-малко поетичните Втора симфония и Концерт за цигулка. Произведението отразява най-хубавите години на композитора, когато той е преуспял, знаменит и весел, а музиката му е изпълнена с оптимизъм, епическа широта и тържествена мощ.

Симфония №8 във фа мажор, оп. 93 от Лудвиг ван Бетовен често се определя като "танцувална", с целеустремен ход, тържествени нотки и неудържим, шеговит и закачлив финал.

Софийската филхармония предлага на своите почитатели 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония