Режисьорът на анимацията "Пук!" пренесе сюжета й на сцената - в музикалната приказка "Лили и вълшебното бисерче" от Любомир Денев

За читателите на вестниците "24 часа" и "Култура" Анри Кулев е познат с карикатурите си за възрастни, но в дългогодишната си работа като кинорежисьор и аниматор той е екранизирал немалко сюжети за деца - от творчеството на Е.Т.А. Хофман ("Цахес"), Стефан Цанев ("Анини приказки"), Валери Петров.

"Пук!", по едноименната приказка от Валери Петров, беше последният му пълнометражен проект, който той пренася и на сцена - с детската опера от Любомир Денев "Лили и вълшебното бисерче" (както е всъщност англоезичното заглавие на филма).

Фотогалерия: Филмите по Валери Петров

Премиерата й е на 25 и 26 февруари в Софийската опера и балет, а следващите спектакли са в началото на май.

В основата на сюжета е приключението на 5-годишната Лили в морските дълбини, срещата й с уж най-грозната и уж най-страшна дълбоководна риба Хрили, преодоляването на опасностите и бедите, за да се роди искрено, дълбоко приятелство...

Музиката и песните на композитора превръщат красивата история почти в мюзикъл, където всеки герой има своя песен, а под водата "съпровожда" оркестърът от морски обитатели. 

Белослава Костадинова и Зора Господинова са в ролята на главната героиня, а подводните персонажи, освен Хрили, включват медуза, мида, октопод, калкан и цял ансамбъл раци.

"Пук!" е една от прочутите "Пет приказки" на Валери Петров, играни нееднократно в театралните зали. Останалите заглавия, с които са израснали няколко поколения български деца, са "Бяла приказка", "Копче за сън", "Меко казано" и "В лунната стая".

В "Пук!" поетът е съчетал две от любимите си теми - детството и морето, плод на собствените му спомени от летата, които е прекарал във Варна като малък и за които е написал:

"До Флорида дори да отида,
в мене пак ще блести като мида
мойто варненско синьо море..."

Но не само нашето Черно море вдъхновява Валери Петров. В началото на 60-те години той предприема пътуване из Африка, при което открива на живо фантастичния свят на морските обитатели - и го описва в преиздадения наскоро "Африкански бележник"...

През последните години Анри Кулев се посвети на възстановяването на Световния фестивал на анимационния филм във Варна (WFAF), на който е основен двигател.

Сега той върви по стъпките на световни режисьори като Баз Лурман, Роман Полански, Уди Алън, Вернер Херцог, Сергей Айзенщайн, Джон Шлезинджър, Уилям Фридкин, Лукино Висконти и Андрей Тарковски, които също са поставяли оперни спектакли.

Двамата с Любомир Денев са работили заедно и в игралното кино, по филмите "Бащата на яйцето" (1991), "Г-жа Динозавър" (2002), "Врабците през октомври" (2006).

Източник: Софийска опера и балет