Пианистът Дмитрий Маслеев изнася концерт със Софийската филхармония на 28 февруари в зала "България"

Дмитрий Маслеев, който спечели първата награда от 15-ото издание на конкурса "Чайковски", свири със Софийската филхармония под диригентството на световноизвестния Урош Лайовиц. Концертът им е в зала "България" от 19 ч. в неделя, 28 февруари.

Младият пианист ще изпълни Концерт №3 от Сергей Прокофиев, с който се представи и в галавечерта на лауреатите от конкурса в Москва миналото лято заедно със симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валерий Гергиев. 

Дмитрий Маслеев е носител и на редица други награди и отличия. Той е победител на VII конкурс за пианисти в Гайяр, Франция (2010 г.); лауреат на международния конкурс за пианисти Premio Chopin в Рим (2011), където получи и голямата награда - роял и турне, включващо 12 концерта в Италия; победител в конкурса Antonio Napoletano в Салерно, Италия; носител на трета награда от Втория общорусийски музикален конкурс в Москва (2014).

Концертира в Русия, Франция, Румъния, Германия и Италия. 

Диригент Урош Лайовиц е един от най-изявените европейски диригенти, познат на публиката у нас. Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.

Работил е с престижни оркестри, между които Симфоничния оркестър в Берн, Берлинския радио-симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, Мюнхенската филхармония, оркестрите в Щутгарт, Дрезден и Гьотинген, Моцартеума в Залцбург, Националния оркестър на Белгия, Виенските симфоници, симфоничните оркестри на Сеул, Токио, Хирошима, Тайпе, Сингапур, филхармонични състави в Швеция, Дания, Норвегия, Португалия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия,Унгария, Китай, САЩ.

Освен концерт №3 за пиано и оркестър от Сергей Прокофиев, в програмата са още вариациите върху тема от Хайдн, основаващи се върху хорала "Свети Антоний", в си бемол мажор - своеобразен поклон на Йоханес Брамс към великите му предшественици.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България", а онлайн резервации - в сайта на Софийската филхармония