Звездата от "Умирай трудно" се пенсионира на 67 заради увреждане на говора, което може да засегне всеки и да доведе до пълна загуба на всички езикови способности. Подробности - от Българската редакция на "Дойче веле"

Новината дойде като гръм от ясно небе. Още повече че доскоро Брус Уилис работеше по няколко нови филма, някои от които дори трябва да излязат на екрана още тази година.

Сега семейството му обяви, че заради заболяване от афазия холивудската звезда повече няма да се снима. Така, броени дни след 67-ия си рожден ден, Брус Уилис прекратява своята кариера на екшън герой.

"Нашият обичан Брус има известни здравословни проблеми - наскоро у него беше диагностицирана афазия, която затруднява когнитивните му способности. В резултат от това и след обстойно обсъждане Брус прекратява кариерата си, която за него означава толкова много", се казва в официалното съобщение на семейството му.

То бе публикувано в края на март в "Инстаграм" профила на дъщеря му Румър, подписано от шестте най-важни жени в живота му: тя, сестрите й Скаут и Талула, тяхната майка Деми Мур, настоящата съпруга на актьора Ема Хеминг и двете им дъщерички Мейбъл и Евелин, родени съответно през 2012 и 2014 г.

Всеки може да развие афазия

Придобитото смущение в говора може да настъпи вследствие на увреждане на лявото полукълбо на мозъка. Най-често това настъпва след инсулт, обяснява Александър Фройнд от "Дойче веле". Афазия обаче могат да предизвикат също мозъчни кръвоизливи, тумор в мозъка, възпалителни процеси или черепно-мозъчни травми, например след катастрофа. Тогава буквално от днес за утре човек може да изгуби способността си да се изразява с думи.

Внезапната загуба на говор засяга всички езикови умения: говоренето и разбирането, четенето и писането. Но афазията е "само" смущение в говора, не и в мисленето. Което означава, че мисловните процеси и интелектуалните способности на човека или изобщо не са засегнати, или в съвсем малка степен.

Поради това засегнатите от заболяването и техните близки изпадат в изключително трудна ситуация: болният не е в състояние да назовава дори най-обикновени неща от делника си. Разбира всичко, но не може да се изразява - просто му липсват думите.

Четири вида афазия

Аномията (амнестична афазия) е най-леката форма на заболяването. При нея пациентът среща трудности да намира съответните думи при назоваването на предмети например. Той се опитва да преодолее това смущение в говора чрез описания на търсените думи.

Други пациенти започват да говорят в телеграфен стил, често с много къси и прости изречения. Или пък натрупват ключови думи, които навързват една след друга. Те страдат от афазия на Брока. При тях речта е забавена заради търсенето на подходящите думи, но като цяло околните разбират сравнително добре какво иска да каже страдащият от тази форма на говорно смущение.

Точно обратното се случва с хората, страдащи от т.нар. афазия на Вернике: те образуват много дълги и сложни изречения, в които отделни пасажи се повтарят. Видимо страдащият от тази форма на афазия говори гладко, но се затруднява да намира подходящите думи и често казаното от него няма никакъв смисъл. Съответно трудно се разбира какво иска да съобщи.

Хората, страдащи от глобална афазия, обикновено се изразяват с отделни думички или постоянно повтарят заучени фрази. При тази най-тежка форма на афазия почти не се разбира какво говори пациентът.

Има ли терапия?

Придобитото увреждане на говора не е необратим процес, но изисква много тренировки и продължителни езикови терапии, чиято цел е засегнатият да се научи отново да говори и дори да пише.

Най-вече при хората след прекаран първи инсулт е възможна нормализация: в 1/3 от тези случаи пациентите успяват до голяма степен да възстановят говорните си способности още през първите четири седмици. След това обаче, с напредването на времето, възобновяването на езиковите способности става все по-трудно.

Брус Уилис е роден на 19 март 1955 г. в бившата Западна Германия, в градчето Идар-Оберщайн. Майка му Марлене е германка, а баща му Дейвид е американски военнослужещ във ФРГ. През 1957-а, когато Брус е на 2 години, семейството се премества да живее в Ню Джърси, САЩ, а през 2005 г. актьорът става почетен гражданин на родния си Идар-Оберщайн, припомня Българската редакция на "Дойче веле".

Той се качва на сцената още в училищния драмсъстав, за да преодолее заекването си. След като се дипломира, сменя няколко професии, но в крайна сметка се връща към актьорството, първо в театъра, а след това и на тв екрана, където най-големият му успех е в тандем със Сибил Шепърд в детективския сериал "Съдружници по неволя" (Moonlighting), задържал се в ефир цели пет сезона през втората половина на 80-те.

Там проявява комедиен талант, но междувременно негов специалитет стават екшъните - най-вече с поредицата "Умирай трудно" и ролята на смелото ченге Джон Маклейн, в която го гледахме за пети път през 2013 г., четвърт век след първия филм, смятан днес за коледна класика.

Другата му специалност са фантастиките: "Дванайсет маймуни", "Петият елемент", "Армагедон" и "Looper: Убиец във времето" (2012), където си партнира с Джоузеф Гордън-Левит, който играе младото му Аз.

Последната му по-значима поява беше в "Стъкления" (2019) на М.Найт Шаямалан, продължение на филма му от 2000-та "Неуязвимият".

Филмографията му наброява близо 150 роли, донесъл е около 3 млрд. долара касови приходи, но напоследък, подобно други негови колеги в пенсионна възраст, той участваше предимно в евтини екшън трилъри, които излизаха директно на видео.

Тази година антинаградите "Златна малинка" дори създадоха специална категория за него и осемте му филма от изминалата 2021-ва: American Siege, Apex, Deadlock, Fortress, Midnight in the Switchgrass, Out of Death, Survive the Game и победителя Cosmic Sin. (След новината за диагнозата му обаче наградата беше оттеглена.)