Финансовата рамка на здравната каса бяха одобрени на първо четене с гласовете на ГЕРБ, реформаторите, Патриотичния фронт и БДЦ, както и парите за държавното обществено осигуряване

АБВ и Патриотичният фронт няма да подкрепят държавния бюджет за догодина, стана ясно от изказванията на депутати от двете парламентарни групи в дебатите по бюджета на общественото осигуряване (ДОО). 

Мариана Тодорова от АБВ аргументира решението на партията с опасения от популистки промени между двете четения: 

"Промените, които правим на второ четене са реалистични и постижими, а не популистки. Бихме могли да се обединим и да подкрепим този бюджет, тъй като не виждаме основа такъв разум да се постигне и консенсус, за нас много по-опасно е този бюджет, както и големият бюджет, да обрасне с наистина огромен популизъм."

Въпреки очакванията текстовете да не минат в пленарната зала, тъй като БСП, ДПС, АБВ и Патриотичният фронт са против тях, все пак основно ГЕРБ и Реформаторският блок събраха достатъчно гласове, за да може бюджетът на НОИ да бъде одобрен, с което парламентът прие и увеличаване на пенсиите от 1 юли с 2,4%.

Виж още: БСП се отказва от плоския данък, засега

Ако между първо и второ четене не настъпят сериозни промени в бюджета на ДОО, от догодина ще има нарастване на възрастта за пенсиониране с два месеца, отбелязва БНР. Заложено е и увеличение на осигурителната вноска. Най-спорните текстове са за размера на минималната пенсия, а от Патриотичния фронт настояват тя да стане 300 лева. 

Отговорът на социалния министър в оставка Зорница Русинова:

"Ако сравним управлението на ГЕРБ с тройната коалиция имаме ръст с 36% на пенсиите. Да, никога не е достатъчно, да, пенсиите в България са ниски, доходите на хората са ниски, затова социалната система подпомага най-бедните, подпомага ги с възможности на европейските ресурси, с множество социални услуги, с осигуряване на услуги в домашна среда."

Според нея доходите в България се увеличават: "Средният осигурителен доход за 2017 г. също се прогнозира да се надхвърли с около 40 лв., т.е. 809 лв. Поетапно гарантираното увеличаване на пенсии и реформата, която беше стартирана през 2015 г. категорично може да покаже стабилност на системата."

Максималният осигурителен доход се запазва 2600 лв., с което и таванът на пенсиите - 910 лв. Ако текстовете бъдат приети на второ четене в този вид, ще са дадат повече права на осиновителите и ще бъдат осигурени допълнителни средства за децата с увреждания. 

Виж още: Бюджет 2017: Вдигат минималната заплата и необходимия стаж за пенсия

По-рано днес с 98 гласа "за" беше одобрена на първо четене и финансовата рамка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и БДЦ подкрепиха промените, парламентарните групи на БСП, ДПС и АБВ гласуваха против, а депутатите от "Атака" не участваха във вота. 

Над 240 млн. лева са допълнителните средства за здраве, които са заложени за догодина. Предвидените трансфери за здравно осигуряване са над 1 млрд. лева, информира още БНР. 

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова апелира към депутатите да подходят със здрав разум и да приемат бюджета за здраве:

"Призовавам за обединение на усилията на разумните политически експерти в различните формации, за да се начертае устойчивият път за промяна на сектора. Убедена съм, че намирането на надпартиен консенсус за реформи е най-доброто лечение за боледуващата ни здравна система."

Министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов призова да не се променя размерът на задължителната здравна осигуровка и да се работи за стимулиране на доброволното здравно застраховане:

"Аз съм последният човек, който ще твърди, че сме цъфнали и вързали, но да обяснявате, че в момента в болничната система, в системата на лекарствената политика, с новите параметри на доболничната помощ, нещата не са мръднали напред, може би не с толкова, колкото ни се иска, в сравнение с това, което заварихме - просто не е истина и не лежи на факти."

"БСП лява България" не подкрепи бюджета за здраве, няма и да правят предложения между двете четения. Депутатът Емил Райнов заяви, че в бюджета няма нови политики, ограничава се достъпът на пациентите до качествено здравеопазване:

"С тези 247 млн., с които баламосваме в момента, че ще бъде толкова прекрасно и добре, се опитва да се покрие една дупка, която още от момента е видна, че е 440 млн. лева."

Депутатът от ДПС и председател на Комисията по труда и социалната политика, д-р Хасан Адемов също предупреди, че здравната система у нас е разклатена:

Касата де факто е фалирала и никого не искам да плаша с този термин. Затова, уважаеми господин министър, трябва да си посипете главата с пепел – за това поведение, което имахте през целия мандат и да се извините на българските граждани, тъй като вместо стабилна финансова система, вие оставяте една система, която е финансово рухнала.

Виж още: Проф. Христина Вучева: Най-добре да оттеглят проектобюджета

ДПС няма да подкрепи и целия проектобюджет за 2017-а. Партията няма да прави и свои предложения преди второто му четене.

Според Йордан Цонев този бюджет е жертва на погрешно съставената управляваща коалиция:

"От отговорност към страната, към финансовата стабилност и към икономическата система ние не можем да допуснем да гласуваме бюджет, без да знаем какъв бюджет ще излезе на второ четене. Ние имаме сериозни притеснения, че когато зад един законопроект, особено този за държавния бюджет, не стои точно определено мнозинство, това, което ще излезе като Закон за бюджета, може да е финансов и законодателен Франкенщайн."

ДПС смятат, че бюджетът може да бъде приет и при следващо правителство. По-рано пред БНР председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев също коментира, че икономиката върви нагоре и не е необходимо да се бърза с приемането на бюджета.

"Имаме забележки към този бюджет, тъй като в него има високи разходи и скромен ръст. При добро управление и намаление на разходната част може да има високи резултати. Няма драма, защото може да се разходва по 1/12 от предходния бюджет. Ще се спестят средства, както и ще се избегне реализирането на популистки виждания в период на безвластие", убеден е той.

По думите му най-добре е да се работи по стария бюджет и когато бъде избран нов парламент, ще се изработи съответният бюджет спрямо политиките, които ще се провеждат. Иначе ще влезем в спирала на безотговорност едни да приемат бюджета, а други да го изпълняват, каза Данев.

Той подчерта също, че България слиза надолу в класациите на бизнес климата и в тези условия е още по-ясно, че трябва да бъдем скромни в разходната част.

Трябва да спрем със сериозните харчове, с натиска върху бизнеса, с високите такси и настъплението към бизнеса по всички направления, призова още шефът на БСК.

Източник: БНР