Бившият енергиен министър е обвинен, че не не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двама бивши директори на НЕК, с което е била ощетена държавата

Бившият енергиен министър Румен Овчаров беше обвинен заради подписването за споразумението на АЕЦ "Белене". Обвинението е за нанесени щети на Националната електрическа компания (НЕК) в размер на повече от 193 млн. евро.

"Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене", заяви Овчаров на излизане от следствието, където му беше предявено обвинението.

Днес Овчаров се яви в следствието с адвоката си Васил Василев и излезе от там с обвинение.

Според Овчаров, този технически проект е отдавна готов и бил готов и представен в България преди Бойко Борисов да прекрати проекта.

По негови думи ако за подписани споразумения тогава, когато някой е бил министър, ще трябва да се носи отговорност, тук ще трябва да има опашка от министри. 

Обвинението

Началното обвинение се отнася за това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество "Национална електрическа компания" ("НЕК" ЕАД), въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на "НЕК" ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка "Белене".

Разследването на СГП е установило, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят "Атомстройекспорт" АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. 

Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" не се е достигнало. От това е последвала значителна щета за "НЕК" ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай. 

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение "Подписка".

По-рано двамата бивши директори на НЕК получиха обвинения, а след тях и други министри - Петър Димитров, който наследи на поста Овчаров, както и техният наследник в енергийното ведомство от ГЕРБ Делян Добрев.

Източник: Агенция "Фокус"