Предвидените разходи на ЕС за 2017 г. са на стойност 157,9 млрд. евро, като 6 млрд. евро са предвидени за защита на външните граници на общността и за справяне с миграцията и бежанската криза

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие за бюджета на общността за следващата година. Това става ясно от официалното съобщение на Европейската комисия. В бюджета е разписано, че разходите за 2017 г. ще бъдат на стойност 157,9 млрд. евро, което е увеличение е с 11% спрямо парите на ЕС за тази година.

Близо половина от средствата - 74.9 млрд. евро, ще бъдат използвани за стимулиране на растежа, увеличаване на заетостта и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. За програмите "Хоризонт 2020", "Еразъм+", COSME и за "Механизма за свързване на Европа" (CEF) са предвидени 21,3 млрд. евро, като тази сума също нараства спрямо предходната година.

За финансирането на структурните фондове, на които в най-голяма степен разчита България за своето икономическо развитие, са заделени 53.6 млрд. евро.

За подкрепа на земеделските производители са предвидени 42,6 млрд. евро, като сумата е по-малка, отколкото настояваха евродепутатите. Те искаха да подпомогнат млечния сектор и животновъдството заради кризата там.

За финансиране на проекти по инвестиционния план "Юнкер" отиват 2,7 млрд. евро през следващата година. С тези пари ще се привличат частни капитали.

Близо 6 млрд. евро са предвидени за защита на външните граници на ЕС и за справяне с миграцията и бежанската криза. Половината от тази сума ще финансира дейности в рамките на ЕС, а другата половина ще бъде за действия извън ЕС за справяне с основните причини за миграцията.

Няма да оставим необърнат камък, за да осигурим пари за бюджет, който да работи в интерес на хората, да бъде буфер срещу шокове, да даде тласък на икономиката и да помага да се справим с кризата с бежанците, заяви след преговорите по бюджета еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева.

Предстои бюджетът формално да бъде одобрен с две гласувания в Съвета на министрите и Европейския парламент.