Какво следва след поколението Z? Маркетолозите трябва да обърнат внимание на тези, които идват след тях - поколението Алфа

Ако за поколението Y (родените между 80-те и началото на 90-те) се казваше, че са родени в среда на постоянна информация и приемат технологиите за нещо нормално и нужно, поколението Z (децата от края на 90-те и първите години на XXI век) вече беше определящото за световните тенденции в иновациите. 

В писмо до клиенти в началото на декември 2015 г. анализатори на "Голдман Сакс" посочиха, че поколението Z може да бъде "точно толкова, ако не и по-влиятелно" от предшестващото го поколение Y, на което маркетингът обърна огромно внимание, пише "Бизнес инсайдър".

Поколението Алфа

Но латинската азбука не свършва със Z. Всъщност, според най-новата теория следващото поколение вече си има кодово име. И се очаква това поколение да бъде още по-свързано с технологиите, информацията и глобалния свят.

Футурологът, демограф и лектор от конференцията TED Марк Маккриндъл го нарича "поколението Алфа". Това са децата, родени след 2010 г. Децата, които на практика ще израснат с iPad в ръка, според Маккрингъл ще бъдат най-трансформиращото досега поколение. 

По негови думи тези деца няма да видят какъв е животът без смартфони и ще имат способността да прехвърлят мисъл онлайн за секунди. С мащабните технологични промени самият свят ще се промени, начело с децата от поколението Алфа.

Виж още: Най-подходящите професии за поколението Y

"В миналото човекът всъщност нямаше сили. Сега индивидът има огромен контрол върху живота си, след като е способен да разнася информация. Технологията трансформира очакванията за нашите интеракции", коментира футуролог.   

Според Маккриндъл всяко дете под пет години днес влиза във възрастовата група на поколението Алфа, като в нея ще попадат и всички деца, родени по света пред следващите 15 години. За разлика от предшествениците си, които просто използват технологиите, Алфа хората ще прекарват огромна част от годините си на физическо израстване и личностно формиране, потопени в онлайн средата. 

Китай и Индия - новите центрове на глобално внимание

Демографските промени в света ще засегнат много живота на Алфа поколението и бъдещия опит на тези хора. До 2028 г. се очаква Индия да надмине Китай и да стане най-многолюдната държава на света. Това прогнозира ООН. Двете държави - Индия и Китай - ще бъдат притегателна сила, център на глобално внимание, за който ще се говори след десетилетия. 

Особено след като Китай наскоро се отказа от политиката си на забрана за раждане на повече от едно дете, която прилагаше цели 35 години. С по-добри технологии и повече хора, които да задвижват растеж, децата в тези страни ще заменят някои от техните традиционни източни ценности за по-технологично мислене и глобални идеи. 

Новият климат на световна свързаност ще направи скока от поколението Z към поколението Алфа най-големият в световната история, смята още Маккриндъл. 

По думите му този скок на промяна се очаква да бъде дори по-голям от прехода от бейбибумърите към поколението X, който бе значителен и революционен и се случи след появата на персоналните компютри (PC). 

Виж още: Какво е важно за младите българи днес

Размитите граници между реално и виртуално

Това, което имаме със социалните мрежи, е преход от аудитория и визуално към кинестетичния процес, казва Маккриндъл. 

Това на практика означава, че хората на бъдещето може да останат същите, но те ще са винаги много далеч от компютъра с клавиатурата и близо до електронния екран с докосване. Алфа-хората ще взаимодействат с тъчскрийна от много ранна детска възраст. Те няма да мислят за технологиите като инструменти. Ще ги интегрират в живота си толкова много, че интернет за тях ще е навсякъде и никъде. А границите между реалното и виртуалното ще се размият.

Източник: "Бизнес инсайдър"