В годината, когато отбелязваме 400 години от смъртта на Шекспир, култовият филм на Баз Лурман стана на 20

Австралийският режисьор Баз Лурман отбелязва 20 години от излизането на филма "Ромео+Жулиета" на екран, като публикува неиздавани досега материали, свързани с филма.

Ние можем да си припомним революционната за времето клипове (и преднамерено кичова) естетика на филма.

Действието беше ситуирано във Верона сити, която приличаше на калифорнийско предградие.

Враждуващите Монтеки и Капулети бяха като конкурентни мафиотски кланове и рецитираха шекспировите строфи, размахвайки леки картечници.

А Леонардо ди Каприо... ех, Леонардо беше още млад и на върха на славата си като романтичен любовник.

Саундтракът на филма пък затвърди култовия статут на групи като Radiohead, Cardigans и Garbage.

Режисьорът Лурман използва профила си в "Туитър", за да обяви, че има много "непубликувани досега архивни материали и ще ги използва, за да отпразнува отминалите две десетилетия чрез невидяни досега кадри, ознаменуващи 20-годишния рожден ден на Р+Ж."

Случайно или не, годишнината съвпадна с отбелязването на 400 години от смъртта на Шекспир.

Освен че подейства като ракета носител на саундтрака, филмът превърна популярността на Клеър Дейнс (тогава на 17, а днес звезда в сериала "Вътрешна сигурност") в платинена слава.

За Леонардо вече казахме - забравете Бийбър, забравете Робърт Патинсън и One Direction, ето го оригиналът: Ди Каприо на 21, преди да започне да убива мечки с голи ръце и да се притеснява за съдбата на планетата...

Виж още: По-добрите филми на Леонардо ДиКаприо (видео)

И докато Лурман черпи почитателите с рисунки от режисьорската книга в "Туитър", ние можем да се върнем в годините, когато имаше кина, а не мултиплекси, а вечерта, прекарана вкъщи, задължително минаваше през кварталната видеотека.

Останалото е една от най-великите и трагични любовни истории, писани някога.

Източник: "Вог"