Кристина Кацарска от Софтуерния университет обяснява как да престанем да се разсейваме, а да се фокусираме върху работата и уроците

Може би в момента сте в кабинета си и задачите ви заливат - или сте вкъщи и уроците нетърпеливо ви чакат? Но вместо това вниманието ви се отправя в други посоки, мисълта ви неусетно се понася към страхотния петъчен купон, уговорката с приятели за довечера, сметките, мечтаните покупки...

Досещате се, че наближава нечий рожден или имен ден и се нуждаете от подарък. Един клик върху иконката и вече сте в необятния интернет свят. Ровите се и търсите, пренасочвате се и напълно се отклонявате... Случайно се озовавате във "Фейсбук".

След още няколко "мига" телефонът ви звънва. Вече трябва да тръгвате към приятелите си и дори закъснявате. А работата остава за утре.

Нищо такова не би се случило, ако умеехте да се концентрирате. Но това не е никак лесна задача. Докато вършите работата си пред компютъра, неусетно на екрана ви вече не е финансовият отчет или C# масивът.

Представяме ви девет лесни стъпки, с които успешно бихте могли да достигнете до целта - мечтаната концентрация:

1. Хранете се! Когато сте гладни, много по-често си мислите за почивката, когато ще имате и възможност за бързо похапване. Затова винаги си приготвяйте храна върху бюрото. А и е научно доказано, че глюкозата помага на мозъка да се фокусира.

Виж още: Менюто на студента

2. Изключете телефона си! Вероятно няма да изпуснете най-важното обаждане в живота си за няколко часа. Ако е наложително, ще намерят начин, за да ви открият. А ако не е, когато го включите, бързо ще разберете кой ви е търсил.

3. Вземете си удобен стол! Не е случайно, че шефовете никога не седят върху евтини столове. Всеки дискомфорт ще се отрази негативно на работата ви, ще ви накара да мислите единствено за мига, когато ще можете да избягате.

4. Направете си списък! Вземете лист хартия и с по няколко думи напишете основните си задачи за деня. След това започнете да го следвате. Стремете се да не оставяте никоя от задачите за утре. А за да стимулирате работоспособността си, бихте могли да си почивате по няколко минути след изпълнението на всяка от точките в списъка.

5. Звукоизолирайте се! Слушалките с подходяща релаксираща музика са подходящо приспособление за целта. А ако всеки звук ви разсейва, тапите за уши също биха свършили работа.

6. Разчистете бюрото си! Може и да не вярвате във фън шуй, но мигновено бихте усетили колко по-приятно е чувството да не сте заобиколени от бъркотия и ненужни предмети.

7. Изключете техниката! Или поне тази, която не използвате. По този начин изкушението да посегнете към плейстейшъна например ще бъде в пъти по-малко. Ако е възможно да я изнесете от помещението, вероятно дори няма да помислите скоро за нея.

8. Отмерете времето! Засечете си един час и преценете колко работа сте успели да свършите междувременно. Ако вече сте изпълнили всичко горепосочено, вероятно сте били доста по-трудоспособни от обикновено. Това може да ви послужи за стимул да продължавате по този начин и занапред.

9. Възнаградете се! Ако сте успели да се фокусирате над задачите си и да свършите възложената ви работа, определено заслужавате поне малка награда. Вкусен десерт, чаша вино или разходка - намерете своя начин за пълноценна почивка.

За по-ясно визуализиране на пътя към фокусирането можете да разгледате схемата на Ана Витал.

Виж още: Няколко работещи трика за подобряване на концентрацията