Учащите не се сещат да си купуват плодове и зеленчуци; живеят предимно на пица, пържени картофи и спагети с кайма и доматен сос

Когато студентите се отделят от семейството си и се озоват в друг град или дори държава, те са изложени на голям шок - не само емоционален, но и кулинарен. Започват въпросите: какво ще ям, къде ще ям, кой ще ми сготви, колко често мога да си позволя да се храня навън или да си поръчам храна.

Студентският живот е изпълнен не само с купони и забавления, но и с лекции - и почти никакво време за приготвяне на вкусно и здравословно ястие. През четирите години от следването младежите забравят за вкусните манджи на баба и мама - вместо това се тъпчат с вредни и бързообортни храни, констатират от foodpanda.

Проучване сред 1000 студенти показва, че 80% от учащите в София живеят предимно на пица, пържени картофи и спагети "Болонезе". Едва 7% предпочитат да си готвят сами - в квартирата или в общежитието.

Най-притеснителен обаче е фактът, че студентите сякаш не се сещат да си купят плодове и зеленчуци, които са полезни не само за общото физическо състояние, а влияят положително и  върху паметта и концентрацията.

Студентските столове са популярни по целия свят, вкл. у нас, но много малка част от студентите ги предпочитат - "заради качеството и вкуса на храната".

Друга част от проучването показва, че едва 10% от анкетираните са се учили да готвят, преди да напуснат дома си, и нямат проблеми да забъркат омлет или да си сварят спагети.

На първо място сред 10-те храни, предпочитани от българските студенти, се нарежда пицата. Пица на парче се предлага буквално на всеки ъгъл, пред всеки университет или общежитие.

Следват сандвичите от добре познатите американски вериги за бързо хранене (въпреки по-високата си цена), а под номер 3 е класиката пържени картофи с бира.

Топ 10 допълват: спагетите и всякакви други макаронени изделия, сандвичите, палачинките, яйцата, снаксовете и чипса, кроасаните.