Точно седем неща отличават чистофайника от любителя на брауновото движение - вижте ги и преценете дали е лесно да се поддържа ред

Чували сте фразата "Чистата къща е символ на пропилян живот". Каквото и да правим обаче, все идва мигът да разтребим и изчистим дома. И тогава се питаме какво прави една или друга вещ не на мястото си. Онлайн изданието idei.bg е стигнало до седемте неща, които отличават чистофайника. Част от тях изглеждат изпълними, други звучат потискащо и изглеждат трудни за следване. Така или иначе, добре е да сме осведомени.

И така, какво правят хората, у които винаги е чисто:

1. Оправят си леглото

Първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да си оправите леглото. Отнема 2-3 минути и наистина няма извинение да не го направите. Научете на това и децата си.

2. Слагат всяко нещо на мястото си

Всъщност, за да бъде домът ви подреден, не се изисква много 0 само да оставяте всяко нещо на мястото му след като го ползвате. (Ето това имаме предвид под потискащо трудно за следване.)

Старайте се във всяка стая да имате достатъчно шкафове и всяка вещ да си има място. За по-дребните неща в хола, като списания, дистанционни и т.н , може да ползвате декоративна кошница. Просто слагате всички "свободни електрони" в нея, а не разпръснати из стаята.

3. Не отлагат
(Отново висока степен на сложност)

Когато дрехите изсъхнат, приберете ги. Нека съседката не си мисли, че нещо се е случило с вас, понеже прането виси 7-ми ден на простора. Когато пристигне доставка, разопаковайте, приберете и изхвърлете кашона веднага.

Много важно: след пазаруване веднага приберете покупките по места!

Вместо да почиствате хаоса, просто не създавайте хаос!

4. Никога не оставят дрехи на стол
(Висша степен на сложност)

Колкото и да сте изморени, след като се приберете от работа, сгънете дрехите, които сте съблекли, и ги приберете на мястото им. Това, което е за пране, сложете в коша за пране. Никога не оставяйте нищо на стола, на леглото или където и да е другаде. Запомнете има само две места, на които могат да бъдат дрехите - в гардероба (шкафа) или в коша за пране.

5. Никога не си лягат, ако в кухнята има мръсни чинии

Както казахме и по-горе, колкото повече се отлага, толкова по-зле става. Хората с чисти къщи никога не си лягат, ако в кухнята все още има мръсни съдове. Ако се погрижите за тях веднага, това ще ви отнеме само няколко минути. Ако оставите нещата за другия ден, те ще се натрупат и тогава ще ви мързи още повече.

Това важи и за вечерите, когато имате гости. Колкото и да сте изморени, пуснете поне една миляна. На сутринта ще сте благодарни на себе си.

6. Пускат пералня

Редовното пускане на пералня предотвратява натрупвате на огромен куп дрехи в коша. А и винаги ще имате какво да облечете. Ако имате голямо семейство, най-вероятно пералнята ще се пуска всеки ден. Не изоставайте от графика си.

7. Планират

Планирайте какво ще облечете още на вечерта и дори го изгладете. Така ще избегнете губене на време сутринта.

Източник: Идеи.бг