Работното място може да ни прати в депресия. Кога обаче се случва това

Понякога се случва да имаме гаден ден на работа, нищо да не върви, да се чувстваме смачкани и сякаш мразим работата си. Въпросът е ако това чувство е перманентно и сутрин със ставането трябва усилено да се убеждавате, че задължително трябва да се замъкнете до офиса, значи нещата отиват на зле. 

Според Ейми Морис, автор на книгата "13 неща, които ментално силните хора не правят", враждебната работна среда лесно може да ни накара да изпаднем в депресия. 

Ето какви, според нея, са признаците, които ни казват, че работата ни депресира (и е време да я сменим):

1. Не можете да спрете да мислите за работата. Дори вечер и през уикенда постоянно си припомняте стресиращи или досадни ситуации от офиса.

2. Оплаквате се. Непрестанно. На всеки, който е готов да слуша. Първоначално това може да ви носи облекчение, но в дългосрочен план само ще засили и затвърди неудовлетвореността.

Виж още: Билки срещу депресията​

3. Умишлено избягвате социалното общуване с колегите, защото то ви изтощава. Ходите на общи събития по задължение, не се включвате в излизанията на по питие и говорите с останалите единствено по работа.

4. Фокусирате се върху негативните неща. Може би се чувствате кофти в службата, но поне получавате голяма заплата? Това обаче няма значение за вас, защото виждате чашата само като наполовина празна.

5. Раздразнителни сте. Често избухвате и се карате с колегите си за дреболии.

6. Не се интересувате от собственото си представяне. Отлагате задачите си, небрежни сте. Загубили сте всякакъв ентусиазъм и просто не ви пука дали ще се справите добре.

Виж още: 30% от студентите в света страдат от депресия​

7. Започвате да мислите с негативизъм за новата седмица още от неделя следобед. Чувствате се нервни, претоварени или просто тъжни.
 

Източник: Inc.com