Вярата е лично нещо, но някои религии са наистина странни

Религията е една от най-големите форми на обединение на различни групи от хора по света. Вярата в даден бог според определен канон разделя човечеството от хилядолетия насам, като заради религията са водени не една и две войни. 

В XXI век, ера на рационалното мислене и логиката, религиите все още имат внушителна сила и вляят на милиарди хора. И ако вярата на всеки човек (или липсата на вяра) е нещо лично, за което не е културно да критикуваме, има някои религии, които са наистина странни. 

Ето седем такива откровено странни религии:

1. Джедаизъм

Любопитното е, че джедаизмът религия, разпростираща се почти във всяка страна по света, като в Нова Зеландия се явява втората по брой последователи вяра, а в Англия и Уелс - четвърта. Вдъхновена от филмите от поредицата "Междузвездни войни", религията се явява даоизма, будизма, католицизма и самурайския кодекс. В тази религия няма богове, а представлява по-скоро кодекс за праведен живот. Самите последователи на джедаизма твърдят, че техният път все пак не следва митологизирането на любимите им герои, а по-скоро набляга на алтруизма, баланса в живота и търсенето на собствено щастие, което не пречи на другите.

Виж още: Кои са най-опасните за християни държави по света

2. Обожествяването на Принц Филип, дук на Единбург

Съпругът на кралица Елизабет II е обожествяван от жителите на малкия остров Тана в Тихия океан, част от република Вануату. Според легендите на племето, живеещо на острова, дух на техен предшественик отплавал през океана, за да си намери за съпруга могъща жена. Когато през 1974 г. Принц Филип посещава острова заедно с кралица Елизабет, местните решили, че той пасва идеално на описанието за техен бог. 

3. Стокова религия

Отново във Вануату се срещат и стоковите религии - почит към западняците, които дошли на острова, носейки със себе си "магичските си" стоки, радио, самолети и "Кока-кола". Така на всеки 15 февруари те отбелязват деня на колониалиста Джон Фром (Америка). 

4. Пастафарианство

Религията на атеистите, бореща се срещу ширещото се влияние на традиционните религии. Пастафарианската църква е основана през 2005г. Всичко започва с писмо на американския физик Боби Хендерсън до образователните власти, в което той настоява да бъде въведено обучение по пастафарианство. В него той декларира, че светът е създаден за 4 дни от Спагетено чудовище. Всеки петък за пастафарианците се явява религиозен празник. А пиратите се ценят като "абсолютно божествени създания". Олтарът на пастафарианската църква е масата. Имат множество свещени текстове част, от които са писанията на Айнщайн, Дарвин, Ръсел. А пък първите истински пастафарианци били пиратите. 

Виж още: Наполовина пълна или наполовина празна е чашата

5. Космичните хора на силите на светлината

Една от най-големите религиите, почитащи извънземните. Космичните хора вярват, че междузвездния капитан ще прибере истинските вярващи и ще ги изпрати в едно по-добро измерение. Култът е разпространен най-вече в Чехия и в Словакия. 

6. Науката на щастието

Когато през 80-те Рию Окава прочита поредицата книги на религиозния водач Шинджи Такахаши, той дотолкова се впечатлява, че достига до един ключов извод - самият той е проводник за духовете на Мохамед, Христос, Буда, Конфуции и редица други божества и духовни лидери. Според Окава, истинското име на божествената сила е Ел Кантаре и той е в директна духовна комуникация с него. Тази възвишеност на Окава му попречила да остане в престижната корпорация, в която работел. Вместо това той започнал да проповядва. Основата на Науката на щастието е именно щастието - правила за живот, правилно меслене и т.н. И разбира се почит към Ел Кантаре и Рию Окава. 

7. Орденът на слънчевия храм

Лу Жоре, белгийски религиозен лидер и бивш нацист, създава култа през 1984 г., който на теория се основава на християнството, а членовете му се смятат за преки наследници на тамплиерите. През 1994 г. извършват ритуално убийство на дете, което смятали за Антихриста. След като набрали инерция, няколко дни по-късно продължили с масово самоубийство. Всичко това са направили, защото вярвали, че ще им донесе нов живот на планетата Сириус. Френската полиция определя култа като криминална организация. 

Виж още: Най-енергийните места на света