Как да подсилите чара си така, че околните да започнат да ви вярват и да ви се възхищават

Всеки иска да бъде харесван, да има чар и да привлича хората. Нуждата от социално признание е сред основните нужди за един обикновен човек, който не е принуден ежедневно да се бори за оцеляването си. Но ако при някои чарът се получава от самосебе си, други сякаш са лишени от него.

Но това не означава, че чар и харизма не могат да се възпитат. Ако човек си наложи, съвсем спокойно може да превърне себе си в чудесен оратор и добър лидер. Разбира се, на думи е много по-лесно, но това съвсем не означава, че на практика нещата са непосилни.

Ето 6 съвета от Inc.com как млади лидери да придобият личен чар и харизма: 

1. Води със страст

Когато правиш нещо и влагаш в него сърце и душа, това на подсъзнателно ниво трогва хората и те искат да видят също какво е да имаш такава отдаденост към някаква кауза. Така в самия процес на работа хората сами започват да влагат повече хъс.

2. Не преигравай

Честното и открито поведение спрямо хората винаги е добър избор. Ако не харесваш някого, не му се подмазвай. Отнасяй се честно с него, приключвай съвместната работа възможно най-бързо. Най-вероятно и той няма да те хареса, но поне има по-голям шанс да спечелиш поне уважението му. Освен това е твърде лесно да уловиш някой с двулично отношение. 

Виж още: Какво искат подчинените от шефа си

3. Бъди заинтересован, не интересен

Безспорен факт е, че човек привлича околните, когато демонстрира интерес към това, което имат да кажат. Повече заинтересованост, повече слушане, по-малко бъбрене за себе си. Хората винаги оценяват добрия слушател. А когато добрият слушател има да каже нещо, хората наострят уши.

4. Не се колебай

Поне не публично. Ако показваш на хората, че не си сигурен в идеите си, другите също ще започнат да се съмняват в тях. Доза самоувереност, вяра в доброто и светло бъдеще и пълен напред. Хората е много по-вероятно да последват такъв лидер, отколкото някой, който си няма вяра. 

5. Оставяй впечатление

Светът няма нужда от поредния лидер, изваден като от калъп. Оставяй впечатление у другите, не се притеснявай от странностите си (стига те да са в рамките на приличното), бъди забележителен/забележителна. Излизай от стереотипа и това ще ти се отплати.

Виж още: 10-те най-магнетични злодеи от сериалите​

6. Променяй средата около себе си

Има два типа хора - такива, които се напасват по света около тях и така се развиват, и такива, които променят света около себе си, за да се напасне той с тях. Не казваме, че едните са по-добри от другите, но ако успееш да промениш средата около теб, много по-вероятно е хората да започнат да ти се възхищават. 

Ако пък дори започнеш да правиш за средата около себе си по-добра, няма как да не спечелиш и симпатиите на тези, които пряко се възползват от твоя труд. 

Източник: Inc.com