Комарите са в състояние да развалят всяка почивка на открито. Ухапванията от комар, придружени със сърбеж и зачервяване, могат да бъдат не само неприятни, но и много опасни.

За щастие има някои прости и естествени начини, чрез които да се предпазим от тях, вместо да използваме силни изкуствени репеленти*, пише Framar.bg.

Носете светли дрехи. Комарите се привличат от тъмни и ярки цветове, така че се опитайте да ги избягвайте, когато излизате на открито. Изберете светла дреха, която покрива по-голямата част на тялото ви.

Силните парфюми и дезодоранти, както и миризмата на пот също привличат тези насекоми. Така че поддържайте кожата си чиста, а не изкуствено ароматизирана.

Пийте витамин B1. Този витамин кара кожата ни да отделя специфична миризма, която ние не усещаме, но тя отблъсква комарите. 

Виж още: Всичко за слънцезащитните продукти

Консумацията на чесън има същия ефект, но с тази разлика, че миризмата му се усеща и от хората. Ако това не ви притеснява, бихте могли да се защитите, като хапвате по-голямо количество от лютивия зеленчук.

Използвайте натурално масло или спиртна настойка от растение, което отблъсква комарите. Такива са: розмарин, валериана, невен, босилек, джоджен, градински чай, мащерка, мента, лавандула, евкалипт или чаено дърво. Те са най-добрите естествени репеленти против комари.

И още един изпитан начин за защита и той е много лесен: една капка масло от евкалипт на текстилна покривка и няма да ви безпокоят часове наред.

И с този съвет приключваме, вземате сух камфор - на кристали, от аптеката /евтин е/ и на една салфетка слагате в стаята през нощта. Сутринта го прибирате и така, слага се една щипка за вечер, която може да ползвате няколко дни.

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите?

*Репелентите са вещества предназначени за борба с насекоми. Те могат да се прилагат върху кожата, облеклото или върху различни повърхности, за открити или закрити помещения.

Целта на репелентите е да се предотврати кацане или покатерване на насекомите върху хората. Репелентите, които се прилагат върху кожата не убиват комарите или други насекоми, а помагат за предпазване от ухапване на хората като отблъскват насекомите.

Възможно е да се използват продукти за борба с насекоми и за помещения или открити пространства. Тези продукти, които се използват за помещения могат, освен да отблъскват и убиват насекомите. Някои от тези продукти влизат в групата на инсектицидите, т.е. вещества предназначени за убиване на насекоми.

Борбата с насекомите е важна, защото предпазва от разпространявания на заболявания като малария, лаймска болест, треска денга, бубонна чума, западнонилска треска. Домашните животни много често могат да бъдат преносител на различни насекоми - бълхи, кърлежи, някои видове мухи.

Всеки, който работи или прекарва време на място, където има комари или други кръвосмучещи насекоми, би било добре да разполага с репеленти или други средства за борба с насекоми.

Виж още: Защо комарите предпочитат определени хора