Носителите на "Оскар" Джаред Лето, Кевин Костнър, Уди Алън и Гуинет Полтроу имат паралелна кариера и на музикалната сцена, а Стив Мартин е лауреат на "Грами"

"Танцуващият с вълци" Кевин Костнър не може да се мери с колегите си блусари като сценичен темперамент и гласови данни, но също има група - "Модърн Уест", с която обикаля по турнета от 2007 г. насам и има два издадени албума.

За музикалната кариера го насърчила съпругата му; той обаче се изявява в друг типичен американски жанр - кънтри рока.

Друга холивудска звезда - комикът Стив Мартин, свири на банджо от тийнейджър и в миналото често използва инструмента в скечовете си. Той има пет номинации за "Златен глобус" с ролите си в кинокомедии, а този сезон най-сетне получи и почетен "Оскар".

Едва на стари години обаче се решава да издаде изцяло музикален албум - The Crow: New Songs for the 5-String Banjo, с който печели награда "Грами 2010" в категориите за блуграс. Миналогодишният му албум с вокалистката Иди Брикъл Love Has Come For You, на който е композитор, също взе "Грами", но за едноименната песен.

Вижте изпълнението му в шоуто на Дейвид Летърман заедно с групата Steep Canyon Rangers, с които прави концертни обиколки.

След като играе кънтри звезда във филма от 2011 г. Country Strong, Гуинет Полтроу се вживява в тази роля, записва албум и изнася концерти.

Кулминацията на нейните певчески изяви са участието й като гост-звезда в музикалния сериал "Клуб Веселие" и наградите "Грами 2011", където пее със Сий Ло Грийн и мъпетите хита му Forget You.

По онова време носителката на "Оскар" за "Влюбеният Шекспир" е все още омъжена за фронтмена на "Колдплей" Крис Мартин, от когото със сигурност е усвоила триковете на професията. Кънтри филмът се проваля, но критиката хвали нейното изпълнение.

Джаред Лето, който взе "Оскар" за поддържаща мъжка роля със СПИН драмата "Клубът на купувачите от Далас", досега беше по-успял като рокпевец. Отличията му са предимно от зрителите на MTV, за които групата "Търти секъндс ту Марс" има култов статут.

Те трябваше да свирят у нас още преди три години, на първия "Елевейшън" в Разлог, но гигът беше отменен заради силния вятър. Сега идват отново като хедлайнъри на "София рокс 2014" - 6 юли, стадион "Академик".

В триото, основано през 1998 г., влизат още по-големият му брат Шанън и китаристът Томо Милишевич, роден на Балканите, в Сараево.

На екрана Джаред е играл дори убиеца на Джон Ленън, а преди време е имал аспирации и към ролята на Кърт Кобейн. Като режисьор под псевдонима Бартоломю Къбинс той прави и клиповете на 30 Seconds to Mars, като някои от тях, например заснетия в Китай From Yesterday, са си направо късометражни филми.

Избрахме ретроспективния Closer to the Edge (2010), с кадри от турнето им Into the Wild.

Най-запаленият музикант сред актьорите обаче е Уди Алън. 78-годишният актьор, режисьор и сценарист свири всеки понеделник на кларинет с групата си "Еди Дейвис Ню Орлиънс джаз бенд" в нюйоркското Café Carlyle, но е идвал и на турне в Европа.

Видео: Три часа с Уди Алън

Най-новият му филм е романтичната комедия с Ема Стоун и Колин Фърт Magic in the Moonlight. Действието се развива в Южна Франция през 20-те години на ХХ век, на фона на луксозни имения, Лазурния бряг и модерните места за богаташите в епохата на джаза.

Макар да е сред рекордьорите по номинации за "Оскар" в различни категории, той е известен с това, че предпочита концертната сцена и обикновено пропуска церемонията, дори когато е сред лауреатите.