Успехът до голяма степен е въпрос на мотивация

Няма нищо по-обезкуражаващо от гледката на здрав, млад човек, пред който има цял един свят от възможности, но се чувства нещастен и съответно непродуктивен. Хора, които са се забили в своето нещастие и отказват да го признаят.

Без пълното отдаване на това, което желаеш и без да оценяваш това, което вече имаш, няма как да достигнеш истинския успех, пише блогърът и лайф коуч Марк Чернов от блога MarcAndAngel. Изхождайки от професионалния си опит, той формулира 5 въпроса, които хората, постигнали успехи в живота, си задават редовно (и работят, за да получат отговор).

Ето кои са 5-те въпроса, които успелите хора си задават:

1. Фокусирал ли съм се върху важните неща?

Във всеки един момент милиони малки неща се конкурират за вниманието ни. Те могат да се разделят основно на две категории - важни неща и маловажни неща. Хората, които успяват не се разсейват с маловажните, а се фокурсират върху план, който описва пътят към това, което вярват, че ще ги направи щастливи.

2. Моят начин на мислене положителен ли е или отрицателен?

За какво мислите повече - за това, което имате, или за това, което нямате? Все една от двете страни взима превес. Важно е да знаем нещата, които нямаме, но искаме да имаме, тъй като така си създаваме цели, но не бива да се забиваме изцяло в тях. Добре е да запазим чувството си за благодарност за условията, които имаме в момента. Умът ни е като антена, която приема и предава това, за което мислим - ако се съсредоточим върху негативното, ще се заобиколим с негативна среда и обратбото. Който търси, намира.

Виж още: 8 закона на успелите хора

3. Какво значение давам на предизвикателствата пред мен?

Може и да мислим положително и да сме настроени за успех, но винаги пред нас ще има определени предизвикателства. Много важно е как ще реагираш на тях - дали ще ги преодолееш с възможно най-малко щети, или ще рухнеш пред тях. При всеки е различно. Това не означава, че не можем да еволюираме и да постигнем по-високо ниво на издръжливост на подобни сътресения.

4. Какво ще направя, за да просперирам след това?

Няма значение колко е голямо IQ-то ти или колко дипломи имаш на стената, ако не започнеш да действаш. Има огромна разлика между това да знаеш как да направиш нещо и това да го направиш действително. Хората, които се радват на успехи в живота знаят как да направят работещ план за постигане на целите, който да следват. Те не чакат за "точното време" и "подходящите обстоятелства", те действат сега, защото това е времето за осъществяване на прогрес.

Виж още: Как да успявате в бизнеса - 10 съвета от сър Ричард Брансън

5. Какви осезаеми напомняния ми трябват, за да остана мотивиран?

Много малко неща в този живот се получават лесно и най-често те също толкова лесно изчезват. Затова и винаги трябва да има нещо, което да те държи мотивиран, да ти показва, че действително постигаш прогрес и правиш нещо, което има смисъл. Иначе се губи желанието да продължаваш напред. Затова ни трябват "котви", които да ни припомнят каква е голямата цел.