Къде бихме отишли, ако можехме да пътуваме във въображаемите светове

Пътува ни се. Безспорно тъжен факт, защото нито имаме време, нито възможност. А и нещо старите, познати дестинации са някак твърде скучни. Искаме нещо ново. По наш вкус. Ако можеше всъщност сами да си измислим града, който да посетим, ще е най-добре.

И като стана въпрос за измислени градове, има няколко, които бихме посетили с най-голямо удоволствие, ако съществуваха наистина. Ето пет от тях:

Ломидол, Средната земя

Постоянни песни, весел смях и искрено щастие витаят из Ломидол (Rivendell) - най-предната позиция на елфите в Средната земя - фантастичният свят създаден от Дж.Р.Р.Толкин. Ломидол, познат още като Имларис (на елфически) и "Последния удобен дом", е седалище на мъдрия Елронд, който един от водачите на елфите в Средната земя по време на Втората и Третата епоха. Типично за елфически град, Имларис е целият в зеленина и растителност, разнообразявана само от красивите постройки на елфите. Въобще място за спокойствие, където героите на Средната земя се отдават на заслужен отдих.

Виж още: Има ли хобити в самолета

Готъм

Градът на Батман от вселената на DC. Като цяло Готъм не е от местата, където човек би искал да попадне. Мрачен, пълен с престъпници и откровено недружелюбен. Въпреки това кой фен на историите за Черния рицар не би искал да се потопи в атмосферата на Готъм. Пък и един кратък престой едва ли би навредил толкова на здравето.

Виж още: Първи трейлър на сериала Готъм

Саут Парк, Колорадо

На пръв поглед Саут Парк е обикновено малко градче в средата на нищото, където всички съседи се познават и цари мир и спокойствие. Само че не е точно така. Градчето е магнит за всякакви странни, абсурдни и свръхестествени неща. Сценаристите на шоуто Мат Стоун и Трей Паркър издигат абсурда до такива гениални нива, че просто ни се иска да отидем до това място. И след това да избягаме с писъци след поредното нападение на извънземни или огромни подивели хамстери.

Туин Пийкс, Калифорния

Совите не са това, което са. И ние така и не разбрахме какво означава този знаменит израз, но продължаваме да се радваме на идеята за Туин Пийкс. Това е първият мистичен сериал и успява да остави сериозна следа след себе си. Което не изглежда чак толкова случайно, като се има предвид, че зад идеята стоят Марк Фрост и Дейвид Линч. Самото градче изглежда мирно, тихо и кротко, но под повърхността бушуват зли сили, интриги, насилие, скандали и обикновена драма. А когато Лора Палмър, местната красавица, е убита и агентът на ФБР Дейл Купър идва в града, всичко това излиза наяве, а карамболът от мистицизъм и криминале става безкрайно интересен и за съвременния зрител, свикнал на какви ли не далеч по-мащабни продукции. Освен това в Туин Пийкс предлагат най-вкусния боровинков пай. Как да им откажеш?

Анкх-Морпорк

Най-големият град на Света на диска, измислен от гениалния Тери Пратчет. Анкх-Морпорк, рекламиран от Гилдията на търговците като "Града на хилядата изненади", е най-епичното място във всички вселени, на което може човек да попадне. Представете си място, където проблемът с престъпността е решен напълно, като просто убийствата, кражбите, просията и проституцията са озаконени и дори си имат свои гилдии. Пратчет успява да направи град изтъкан от хиперболизирани недостатъци, абсурдни ситуации и епична човешка глупост, който да е до такава степен симпатичен на хората, че Светът на диска да има милиони почитатели из цялата наша (алтернативна) реалност. Ние определено искаме да се разходим по петмезената улица, да надникнем в Невидимия университет, да усетим под краката си множеството видове павета, за които командир Ваймс така разпалено е обяснявал на всеки един читател. Кой не иска да види Патрицият, лорд Ветинари или да добие представа как всъщност изглежда Ноби Нобс. Анкх-Морпорк е най-големият град в Света на диска, най-мръсния, протяжния, престъпния и т.н. Но всеки, който е чел поне три книги на Тери Пратчет, знае едно - Анкх-Морпорк е велик!